O batrana de 93 de ani acuza un preot ca i-a luat banii si bunurile si a lasat-o sa moara de foame. "De multe ori frigiderul ei era gol, iar in debara doar un cartof"
Mandica Paun, o femeie in varsta de 93 de ani din Buzau il acuza pe preotul Mihail Milea, cel pe care l-a considerat ca pe un fiu, ca i-a inselat increderea. Preotul a luat banii si bunurile femeii si nu si-a respectat promisiunea de a o ingriji.
Dupa moartea sotului ei, femeia de 93 de ani, pictorita, a donat intreaga avere fundatiei pentru copii si batrani "Sfantul Sava", detinuta de preotul Mihail Milea. In schimb, preotul s-a angajat sa aiba grija de batrana.
Deşi se angajase să se îngrijească de bătrâna enoriaşă până la sfârşitul zilelor şi să-i facă toate cele creştineşti, conform datinilor, atunci când va muri, preotul Mihail Milea nu s-a achitat de îndatoriri aşa cum s-a aşteptat ea.
„Venea din când în când cu câte ceva. Odată a venit cu o cutie mare de carton, pe care o purta aşa pe umăr, de credeai că e plină cu cine ştie ce. Cutia era aproape goală şi avea pe fund nişte pacheţele. De obicei îmi aducea pufuleţi, că ştia că-mi plac. O dată mi-a trimis lapte şi un borcan cu castraveţi muraţi în oţet. Eu nu mănânc nici una, nici alta.
Dar el niciodată nu pleca de la mine cu mâna goală. I-am dat bani, bani mulţi. Tot ce primeam de la stat pe pământul de la ţară îi dădeam lui pentru fundaţie. Mi-am convins şi rudele să îi doneze bani frumoşi pentru fundaţia lui. Aşa am şi spus, că tot ce las las pentru fundaţie, nu pentru el personal. Dar el şi-a trecut bunurile pe numele lui“, spune bătrâna.
Picătura finală a fost când tanti Măndica a avut un puseu de tensiune, iar părintele i-a spus să se odihnească puţin, că n-are nimic.
Bătrâna şi-a sunat nepoata de la Constanţa, care a venit de urgenţă şi a dus-o la medic, i-a luat tratamentul şi un aparat pentru măsurarea tensiunii. „Asta ar fi trebuit să cadă în sarcina părintelui, dacă s-a angajat să aibă grijă de dânsa. Ajunsese de trăia în mizerie. Nu i-a trimis niciun ajutor, mătuşa îşi făcea singură piaţa, curăţenie, mâncare, îşi plătea facturile. La vârsta ei, din pensia ei, nu ştiu cum reuşea să se descurce.
Nu ţinea nimic pentru ea, dădea totul preotului. Era într-o stare deplorabilă, căzuse în depresie. Sincer, ne-am temut pentru viaţa ei. Cum putea să se îngrijească singură? Măcar preotul să fi trimis pe cineva să o ajute la menaj sau să îi facă piaţa. De multe ori găseam frigiderul ei gol, iar în debara doar un cartof“, mărturiseşte nepoata Dana Ştefan. Convinsă că la Buzău n-o să aibă nimeni grijă de ea, mătuşa Măndica a rugat-o pe Dana să o ia la Constanţa, unde să îşi trăiască bătrâneţile liniştită şi în siguranţă.
După multe întâlniri şi drumuri făcute de rudele femeii de la Constanţa la Buzău, părintele a dat înapoi ce luase, cu excepţia unui teren de 5 hectare, pe care îl vânduse imediat în câştig- deşi nu avea voie să-l înstrăineze. S-a angajat printr-un act de mână să returneze terenul sau banii, dar nu s-a mai ţinut de cuvântul scris. Ca să-l dea în judecată pe preotul Milea, rudele au luat binecuvântare de la ÎPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului.
Procesul este pe rol la instanţa din Buzău. O primă instanţă, Tribunalul Buzău, a respins cererea familiei Păun.
Parintele se apara si spune „Ne-a donat pământul, nu ne-a zis că are strănepoţi. Am mers la ea aproape în fiecare zi, nu-i lipsea chiar nimic. Nu-i adevărat că trăia în mizerie, pozele acelea pe care le-aţi văzut, ce ştiu eu, puteau fi făcute oriunde. Pe strănepoţi nu-i ştiam, nu i-am văzut niciodată, nici oamenii din bloc nu-i cunosc.
Apoi ea s-a răzgândit şi a plecat cu ei. Eu am vrut să-i dau pământul înapoi, dar ea vrea bani, o sumă foarte mare. Omul căruia i l-am dat mi-a dat bani mai mulţi pe el, pentru fundaţie. Nu specifică în actul de donaţie că nu puteam înstrăina bunurile, nu scrie nicăieri. Iar hârtia de mână pe care am dat-o, prin care mă angajez să returnez terenul de 5 hectare sau suma de 120.000
euro, am dat-o sub şantaj, sub presiune psihică. Este între mine şi strănepotul ei, care m-a presat, m-a ameninţat. Am vrut să scap de el. Dar pot să o neg oricând, hârtia aceea nu are nicio valoare“, declară preotul Mihail Milea. Părintele a adăugat că el se roagă în continuare pentru Măndica Păun, fiind pentru prima dată când i se întâmplă să intre în litigiu cu un donator, relateaza ziarul Adevarul.
Dupa moartea sotului ei, femeia de 93 de ani, pictorita, a donat intreaga avere fundatiei pentru copii si batrani "Sfantul Sava", detinuta de preotul Mihail Milea. In schimb, preotul s-a angajat sa aiba grija de batrana. Deşi se angajase să se îngrijească de bătrâna enoriaşă până la sfârşitul zilelor şi să-i facă toate cele creştineşti, conform datinilor, atunci când va muri, preotul Mihail Milea nu s-a achitat de îndatoriri aşa cum s-a aşteptat ea. „Venea din când în când cu câte ceva. Odată a venit cu o cutie mare de carton, pe care o purta aşa pe umăr, de credeai că e plină cu cine ştie ce. Cutia era aproape goală şi avea pe fund nişte pacheţele. De obicei îmi aducea pufuleţi, că ştia că-mi plac. O dată mi-a trimis lapte şi un borcan cu castraveţi muraţi în oţet. Eu nu mănânc nici una, nici alta. Dar el niciodată nu pleca de la mine cu mâna goală. I-am dat bani, bani mulţi. Tot ce primeam de la stat pe pământul de la ţară îi dădeam lui pentru fundaţie. Mi-am convins şi rudele să îi doneze bani frumoşi pentru fundaţia lui. Aşa am şi spus, că tot ce las las pentru fundaţie, nu pentru el personal. Dar el şi-a trecut bunurile pe numele lui“, spune bătrâna.
Picătura finală a fost când tanti Măndica a avut un puseu de tensiune, iar părintele i-a spus să se odihnească puţin, că n-are nimic. Bătrâna şi-a sunat nepoata de la Constanţa, care a venit de urgenţă şi a dus-o la medic, i-a luat tratamentul şi un aparat pentru măsurarea tensiunii. „Asta ar fi trebuit să cadă în sarcina părintelui, dacă s-a angajat să aibă grijă de dânsa. Ajunsese de trăia în mizerie. Nu i-a trimis niciun ajutor, mătuşa îşi făcea singură piaţa, curăţenie, mâncare, îşi plătea facturile. La vârsta ei, din pensia ei, nu ştiu cum reuşea să se descurce. Nu ţinea nimic pentru ea, dădea totul preotului. Era într-o stare deplorabilă, căzuse în depresie. Sincer, ne-am temut pentru viaţa ei. Cum putea să se îngrijească singură? Măcar preotul să fi trimis pe cineva să o ajute la menaj sau să îi facă piaţa. De multe ori găseam frigiderul ei gol, iar în debara doar un cartof“, mărturiseşte nepoata Dana Ştefan.
Convinsă că la Buzău n-o să aibă nimeni grijă de ea, mătuşa Măndica a rugat-o pe Dana să o ia la Constanţa, unde să îşi trăiască bătrâneţile liniştită şi în siguranţă. După multe întâlniri şi drumuri făcute de rudele femeii de la Constanţa la Buzău, părintele a dat înapoi ce luase, cu excepţia unui teren de 5 hectare, pe care îl vânduse imediat în câştig- deşi nu avea voie să-l înstrăineze. S-a angajat printr-un act de mână să returneze terenul sau banii, dar nu s-a mai ţinut de cuvântul scris. Ca să-l dea în judecată pe preotul Milea, rudele au luat binecuvântare de la ÎPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului. Procesul este pe rol la instanţa din Buzău.
Parintele se apara si spune „Ne-a donat pământul, nu ne-a zis că are strănepoţi. Am mers la ea aproape în fiecare zi, nu-i lipsea chiar nimic. Nu-i adevărat că trăia în mizerie, pozele acelea pe care le-aţi văzut, ce ştiu eu, puteau fi făcute oriunde. Pe strănepoţi nu-i ştiam, nu i-am văzut niciodată, nici oamenii din bloc nu-i cunosc. Apoi ea s-a răzgândit şi a plecat cu ei. Eu am vrut să-i dau pământul înapoi, dar ea vrea bani, o sumă foarte mare. Omul căruia i l-am dat mi-a dat bani mai mulţi pe el, pentru fundaţie. Nu specifică în actul de donaţie că nu puteam înstrăina bunurile, nu scrie nicăieri. Iar hârtia de mână pe care am dat-o, prin care mă angajez să returnez terenul de 5 hectare sau suma de 120.000 euro, am dat-o sub şantaj, sub presiune psihică. Este între mine şi strănepotul ei, care m-a presat, m-a ameninţat. Am vrut să scap de el. Dar pot să o neg oricând, hârtia aceea nu are nicio valoare“, declară preotul Mihail Milea.
Părintele a adăugat că el se roagă în continuare pentru Măndica Păun, fiind pentru prima dată când i se întâmplă să intre în litigiu cu un donator, relateaza ziarul Adevarul.