În urma întâlnirilor avute sub egida Ambasadei Republicii Turcia la București cu Ministerul Culturii din România, au început pregătirile pentru proiectul „Ghidul meu este limba turcă” care urmează să fie implementat în toată România de către Institutul Yunus Emre.
Locurile istorice din România vor fi prezentate în limba turcă
În cadrul Proiectului „Ghidul meu este limba turcă”, notele informative, materiale tipărite și ghidurile audio din toate muzeele și siturile arheologice din România vor fı traduse în limba turcă prin contribuția Institutului Yunus Emre din București.
În cadrul proiectului, care este planificat să fie finalizat până la sfârșitul anului 2023, limba turcă se va număra printre opțiunile de limbă din cadrul siturilor arheologice importante și a tuturor muzeelor din țară.
Citește și: VIDEO| Sărbătoarea profesorilor turci
Ambasadorul Republicii Turcia la București, E.S. Özgür Kıvanç Altan, a pecizat despre Proiectul „Ghidul meu este limba turcă” următoarele: „Portdrapelul limbii noastre străvechi, Institutul Yunus Emre, își continuă activitățile de promovare a limbii turce în România fără a încetini, Institutul implementează un alt proiect special pentru limba noastră turcă.
Aproximativ 300 de milioane de oameni din lume vorbesc limba turcă. Prin acest proiect, oricine din Lumea turcă va putea vizita muzeele și siturile arheologice din România în limba turcă. De asemenea, aș dori să-i mulțumesc D-lui Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii din România,pentru că a a oferit posibilitatea realizării unui proiect atât de semnificativ și felicit Institutul Yunus Emre pentru inițiativele sale.”.
Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro
Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro
Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro
Turiștii care vizitează România vor fi însoțiți de „limba turcă”
Coordonatorul Institutului Yunus Emre București, Dl. Mustafa Yıldız, a spus următoarele: „Este o mândrie că vom vedea frumoasa noastră limbă turcă, una dintre cele mai vorbite și căutate limbi din lume, în toate muzeele și siturile arheologice din România.
Prin acest proiect ne vom aduce aportul la informarea mai ușoară a turiștilor care vizitează România: ne motiveaza de fiecare data sa desfășurăm lucrări trainice. Aș dori să le mulțumesc E.S. D-lui Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii din România și E.S. D-lui Özgür Kıvanç Altan, Ambasadorul Republicii Turcia la București pentru acceptarea și sprijinul acordat în implementarea acestui proiect. În viitorul apropiat, vom fi onorați să desfășurăm împreună cu Ministerul Culturii din România un frumos eveniment cu prilejul „Anului cultural Dimitrie Cantemir”, Dimitrie Cantemir fiind considerat unul dintre valorile comune ale celor două țări,.”.
Institutele Yunus Emre din România
Prin reprezentanțele pe care le-a deschis în București și Constanța în anul 2011, Institutul Yunus Emre continuă eforturile de consolidare a legăturilor puternice dintre cele două țări și de sporire a cooperării cu autoritățile locale prin proiectele și activitățile desfășurate.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro
Prin activitățile de predare și învățare a limbii turce și prin cele de interacțiune culturală, Institutele Yunus Emre din București și Constanța întreprind inițiative pentru a proteja identitatea națională a concetățenilor din România, precum și pentru a stabili legături durabile prin promovarea limbii și culturii turce.
Citește și: Ziua Copilului și a Limbii Turce la București