Familia Manoiu traieste din alocatiile copiilor si din bursele sociale, adica putin peste 1.000 de lei pe luna, bani pe care Elena Manoiu ii dramuieste cum numai ea stie.La un calcul simplu, reiese ca fiecarui copil ii revin cate 3 lei pe zi ca sa manance si sa traiasca. Daca ar fi primit alocatia suplimentara, familia Manoiu ar avea inca 328 de lei pe luna, adica vreo 4.000 de lei pe an, echivalentul salariului pe o luna al primarului.

Insa familia din Popricani nu primeste aceasta suma pentru ca tatal copiilor e plecat in strainatate la munca. Barbatul lucreaza "la negru", cu ziua, la o ciupercarie din Anglia, de unde trimite din cand in cand bani acasa, iar Elena plateste cu ei datoriile de pe caietul de la magazin. Tatal copiilor nu are cum sa obtina o adeverinta de venit, iar in lista acestui document nu se poate ca primaria sa le dea alocatia de sustinere a familiei.

Toti copiii merg la scoala, iar Elena trebuie sa plateasca 10 lei pe zi pentru transportul cu microbuzul. Angajatii Primariei Popricani au gratuitate la transport, insa elevii din comuna nu. Copiii au varste intre 5 ani si 18, iar cel mai mare, in varsta de 21 de ani a ramas in grija primului sot al Elenei, tatal lui. Cei mai mari dintre copii umbla prin satele vecine sa mai munceasca pe ici, pe colo.

Satul Cuza Voda, in care traieste familia e legat de lume printr-un drum de pietris, foarte greu accesibil fara o masina de teren sau un tractor.

„Iarna e jale, nu urca microbuzele. Nici nu poti sa-ti duci copiii la scoala.

Cati bani am dat noi pe reparat masinile, faceau drumul asta de trei ori, sunt numai doi kilometri si ceva care trebuie asfaltati”, a spus un localnic. „Dar de, platim impozite ca in Copou, ca ne-au declarat zona metropolitana”.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Stalpul familiei, Cristian, in varsta de 35 de ani, lucreaza la negru in Anglia. „Cand trimite (bani), platim datoriile la magazin, cand nu, luam pe caiet. Ne mai ajuta si parintele din sat. Mai mancam si ce e prin gradina. Gasim sa punem cate ceva pe masa in fiecare zi”, a spus Elena, care gatise snitele din dovlecei in ziua in care reporterul a vizitat-o. Elena e suparata pe primarul Valeriu Parlog: „N-a sapat nicio fantana, macar, sa avem apa langa casa. N-a facut nici drumul, sa vina mai multe microbuze pana in sat”.

In plus, dupa ce sotul ei a plecat in strainatate,

cei de la Primarie i-au spus Elenei ca nu mai are dreptul la alocatia de sustinere a familiei, cei 328 de lei lunar. Ajutorul asta se acorda familiilor cu un venit de sub 200 de lei pe membru. Reprezentantul familiei depune cerere, declaratie pe propria raspundere si acte doveditoare privind veniturile. Iar primarul poate dispune efectuarea anchetei sociale, sa se verifice informatiile din dosar. „Au zis ca nu mai am dreptul, ca cine stie cati bani castiga acolo. Mai bine nu ceri nimic de la autoritati, ca te iau la intrebari, de ce ai facut copiii”, a spus femeia.

Chiar daca si-ar declara veniturile, tatal familiei nu poate dovedi, prin documente, provenienta banilor si risca sa intre in vizorul Fiscului. Guvernul a aprobat, in iunie, un proiect de lege conform caruia statul poate confisca sumele de peste 2.000 de euro, trimise de romanii din strainatate, daca aceste sume nu sunt justificate prin acte.

Valeriu Parlog e primar din 2012. De atunci, a triplat bugetul de salarii din cadrul primariei si a cheltuit 2,6 milioane de euro pe cumparari directe. Sute de mii de euro a dat pe contracte de consultanta, mentenanta si studii de fezabilitate. Iata cum arata o parte din lista de cumparaturi a comunei iesene: 15.000 de euro – servicii de consultanta in management, 7.000 de euro – statie de autobuz, 3.600 de euro – bancuta stradala, 3.110 euro – cos stradal, 2.180 euro – indicator localitate, 995 euro – bancuta stradala, 636 euro – cos stradal gunoi din tabla 1 mm, picioare din profil metalic rectangular, 83 de euro – dosar cu sina si fara perforatii, 33 de euro – servicii de deszapezire.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Daca mama lor ar depune „hartiutele”, cei noua copii ai Elenei ar primi 70 de euro lunar, adica 840 de euro pe an, adica un pic mai mult decat cheltuieste comuna pe pubele.

sursa: libertatea.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si