O femeie din Alba Iulia, diagnosticată cu un cancer agresiv, a obligat statul să-i plătească tratamentul de 5.000 euro pe lună. Decizia instanței, precedent pentru alți bolnavi din România
O femeie din județul Alba și-a câștigat dreptul la un tratament scump împotriva cancerului, printr-o decizie a Curții de Apel Alba Iulia. Este un precedent de care se pot folosi și alți pacienți români, cu condiția să aibă timpul necesar pentru a primi decizia instanței.
Author: Sorin Negru miercuri 08 noiembrie 2023 , 14:20
Medicul curant a stabilit începerea tratamentului cu chimioterapie – un tratament deosebit de agresiv, însă s-a descoperit ca organismul reclamantei va răspunde foarte bine unui tratament cu imunoterapie, mult mai scump.
În clipa în care femeia a constatat că noul tratament nu îi va fi suportat de Casa de sănătate, s-a decis să deschidă o acțiune în instanță prin care să își apere dreptul la decontarea serviciilor medicale.
Tratamentul de 5.000 de euro, decontat 100% de stat
Magistrații instanței superioare, Curtea de Apel Alba Iulia au admis cererea femeii în data de 30 octombrie 2023, potrivit Alba 24.
Femeia dăsuse în judecată atât Ministerul Sănătății, cât și Agenția care se ocupă de reglementarea medicamentelor, și a obținut decontarea 100% a tratamentului care costă 5.000 de euro pe lună.
Curtea de Apel Alba Iulia a explicat în motivarea deciziei că singurul tratament care poate fi administrat când chimioterapia nu mai poate fi aplicată este Nicolumab.
Acest medicament mai scump funcţionează la fel de bine și nu are efecte secundare.
”Tratamentul afecţiunilor pentru care NIVOLUMAB este indicat, intre care și afecţiunea de care reclamanta suferă, doar cu chimioterapie are 20% rata de supravieţuire și asta doar pe perioada cât corpul răspunde la chimioterapie. În schimb tratamentul asociat chimioterapie+ Nivolumab creste rata de supravieţuire la 76/80%", se spune în documentul din instanță.
Aşadar, la recomandarea medicilor, și dorinţa de viață a reclamantei, alături de eforturile financiare ieșite din comun ale întregii familii, s-a reuşit procurarea acestui medicament, "cu sacrificii enorme", fiind făcută din resurse financiare proprii.
Viața pacientei "a fost pusă în pericol" înainte ca tribunalul să intervină
Femeia a reușit să își plătească singură tratamentul câteva luni, însă apoi nu a mai avut banii necesari. Din fericire, decizia instanței i-a fost favorabilă.
"Având în vedere aceste sacrificii, raportate la suma de bani necesară lunar pentru urmarea acestui tratament – 5.000 euro, ele din păcate nu mai pot fi continuate, astfel urmând a fi pusa în pericol viața reclamantei”, se arată în motivarea magistraților din Alba Iulia.
Magistrații au admis cererea femeii și au dispus obligarea statului să îi compenseze în totalitate rețeta prescrisă de medic.