In articol:
Un copil din Australia a murit după ce s-a îmbolnăvit cu un virus luat de la porumbei, potrivit Daily Mail.
Medicii încă nu știu cum fetița de doi ani, care se lupta deja cu o boală cumplită, leucemia, a contractat virusul extrem de contagios dar care îi afectează mai ales pe porumbei.
Citește și: VIDEO- Moș Nicolae a ajuns și la copiii mai puțin norocoși. Cei mici au primit cadourile mult dorite
Experții medicali presupun că micuța s-ar fi putut infecta prin atingerea unor găinați sau a fluidelor de porumbei.
Tulpina virusului provoacă o serie de simptome mortale, cum ar fi gâtul răsucit la păsări.
Ce este Boala Newcastle și cum se manifestă
Boala Newcastle mai este cunoscută și sub numele de "ciuma găinilor".
Pseudopesta aviară se numără printre cele mai periculoase afecțiuni ale păsărilor, cu o transmitere rapidă, care pune în pericol întreaga producție dintr-o fermă.
Cazurile de transmitere la oameni sunt extrem de rare. Cauza infectării este virusul aviar de tip I, din familia Paramyxoviridae.
Pseudopesta aviară este o boală identificată prima dată în 1927, în Indonezia, în Europa fiind semnalată ulterior în Marea Britanie, în Newcastle, de unde și denumirea afecțiunii.
În România, prezența acestui virus a fost confirmată prima dată în 1942, fiind adusă de trupele germane, în timpul celui de-al doilea Război Mondial.
Până în prezent, au fost înregistrate patru decese umane cauzate de tulpina APMV-1, în Olanda, Statele Unite, China și Franța.
Cum s-a produs tragedia din New South Wales
Fetița a fost internată la Spitalul Prince of Wales din Randwick, New South Wales, după ce a suferit timp de trei săptămâni simptome asemănătoare răcelii: febră, greață și vărsături.
Ea terminase al doilea ciclu de chimioterapie împotriva leucemiei cu doar șase săptămâni mai devreme.
Medicii au spus că nu a călătorit recent sau nu a intrat în contact cu animalele de companie sau membrii familiei bolnavi.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
În următoarele patru zile, starea ei s-a deteriorat, fetița având mai multe crize epileptice.
Fetiței i s-au administrat medicamente antivirale, antibiotice și medicamente anti-convulsive pentru a ajuta la tratarea inflamării creierului și a-i reduce simptomele neplăcute.
Dar starea copilei nu s-a îmbunătățit, arată sursa citată.
Fetița a murit la aproape o lună după ce a fost internată după ce tratamentul nu a reușit să oprească degradarea accelerată a țesutului cerebral.
După autopsie, medicii au ajuns la concluzia că moartea copilei a fost „cel mai probabil cauzată de encefalită” în urma infecției cu APMV-1.