In articol:
Bacteria „mâncătoare de carne” poate cauza o boală fatală cunoscută sub denumirea de sindromul de şoc toxic streptococic. Numărul cazurilor înregistrate în Japonia a cunoscut o creștere alarmantă în ultimele luni, fiind confirmate 977 de îmbolnăviri. În multe situații, boala poate fi fatală, cu o rată a mortalității de până la 30%.
Conform informațiilor oferite de Ministerul Sănătății din Japonia, circa 77 de persoane au fost declarate decedate în urma infecției cu bacteria, în ianuarie și martie. În anul 2023, de asemenea, au fost înregistrate 97 de decese din cauza bacteriei numită STSS, un număr foarte mare înregistrat în ultimii ani.
Citește și: Simptome și afecțiuni asociate cu prezența mucusului în materiile fecale
Ce este și cum se manifestă STSS, bacteria „mâncătoare de carne”
Este adevărat faptul că infecția cu bacteria STSS este destul de rară, însă repercursiunile îmbolnăvirii sunt extrem de grave, putând duce la deces în cazul în care ajunge în sânge și în țesuturile adânci ale corpului omului. Inițial, pacienții care sunt diagnosticați cu STSS se confruntă cu simptome precum tensiune arterială scăzută, insuficiență multiplă de organe, umflături, iar corpul intră în mod automat într-un șoc.
Oamenii de știință menționează că nici măcar tratamentul nu poate garanta vindecarea și recăpătarea unei stări de sănătate optimă. 3 din 10 persoane infectate ajung să moară din cauza acestei bacterii într-un timp foarte scurt.
„Chiar și cu tratament, STSS poate deveni letal. Din zece persoane cu STSS, până la trei dintre ele mor din cauza infecției”, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.
STSS poate duce la fasceita necrozantă, cangrenă streptococică și, ulterior, la pierderea membrelor. În același timp, pacienții infectați manifestă și o mai slabă abilitate în fața dezvoltării altor boli grave, cum ar fi diabetul sau cancerul, conform CDC.
Din nefericire, cazurile de STSS au crescut în Japonia din iulie 2023, mai ales în cazul persoanelor de sub 50 de ani, neștiindu-se motivul până în acest moment. Unii oameni de știință pun totul pe seama lipsei de contact a oamenilor cu bacteriile, pentru creșterea sistemului imunitar, din perioada pandemiei.
Cei mai vulnerabili sunt vârstnicii care prezintă răni deschise pe corp, în această categorie intrând și cei care au trecut recent printr-o intervenție chirurgicală.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
„Ne putem întări imunitatea dacă suntem expuși constant la bacterii. Dar acest mecanism a fost absent în timpul pandemiei de coronavirus. Așa că mai mulți oameni sunt acum susceptibili la infecții și acesta ar putea fi unul dintre motivele cazurilor în creștere.”, a spus Profesorul Ken Kikuchi de la Universitatea de Medicină pentru Femei din Tokyo.
Citește și: VIDEO De ce trebuie igienizate aparatele de aer condiționat! Medicii trag un semnal de alarmă