O nouă metodă de fraudă pe internet: ”Este destul de simplă și eficientă pentru atacatori” - Cum poți fi păcălit într-o secundă?
Directoratul Național de Securitate Cibernetică - DNSC atrage atenția asupra unei noi metode ingenioase de fraudă pe internet. Experții oferă câteva sfaturi prețioase pentru a ne proteja.
Author: Mircea Pop vineri 03 noiembrie 2023 , 15:14
Specialiștii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au descoperit, în ultima vreme, apariţia unor conturi şi videoclipuri sponsorizate care promovează tentative de fraudă pe platforma YouTube.
Metoda de fraudare mizează pe inducerea în eroare a utilizatorului
Cum procedează atacatorii? Creează conturi de Google (Youtube) și încarcă informații și elemente vizuale care induc în eroare instant utilizatorul.
”Metoda este destul de simplă și eficientă pentru atacatori, aceasta fiind deja extensiv folosită pe platformele #Meta.
Infractorii cibernetici creează conturi de Google (Youtube), pe care plasează informații și elemente vizuale care au ca obiectiv inducerea în eroare a utilizatorului”, susține DNSC.
Specialiștii vin, pe pagina de Facebook, și cu un exemplu concret. Prezintă un cont fals, pretins a fi Transgaz, și vin cu o reclamă falsă. Videoclipul împrumută și logo-ul unei televiziuni din România pentru un grad sporit de încredere:
”În cazul prezentat astăzi, un astfel de cont creat la finalul lunii septembrie se 'deghizează' în compania Transgaz și promovează o reclamă falsă, care oferă oportunități ireale de îmbogățire rapidă prin investiții care ar fi susținute de compania în cauză și de Guvernul României”.
Ținta atacatorilor: date personale, date financiare
Scopul atacatorilor este să obțină date persoanale de la utilizatori, parole sau date financiare.
”Mai departe, aceste clipuri create (cel mai probabil) cu o soluție de tip text-to-speech, încearcă să convingă utilizatorii să acceseze un site de phishing și să introducă date personale, date de autentificare sau date financiare”, mai arată specialiștii.
Recomandările experților în securitate cibernetică
Experții de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică ne sfătuiesc să analizăm cu atenție informațiile din mediul online. Mai mult, trebuie raportate imediat către platforma pe care ne aflăm:
”Evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire. Raportați astfel de postări pentru fraudă către rețeaua socială. Nu furnizați date pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană”.
Dacă ați trecut la pasul următor și ați introdus datele cardului sau date de internet banking, anunțați imediat unitatea bancară. Dacă sunteți deja păgubit, anunțați imediat Poliția Română.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică pune la dispoziție o altă metodă de raportare: FRAUDĂ către rețeaua socială și către DNSC ([email protected] sau 1911).