Close sidebar
Close sidebar

O nouă metodă de fraudă pe internet: ”Este destul de simplă și eficientă pentru atacatori” - Cum poți fi păcălit într-o secundă?

Directoratul Național de Securitate Cibernetică - DNSC atrage atenția asupra unei noi metode ingenioase de fraudă pe internet. Experții oferă câteva sfaturi prețioase pentru a ne proteja.

Mircea Pop,

O nouă metodă de fraudă pe internet

[Sursa foto: Pexels.com]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Specialiștii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au descoperit, în ultima vreme, apariţia unor conturi şi videoclipuri sponsorizate care promovează tentative de fraudă  pe platforma YouTube.

Metoda de fraudare mizează pe inducerea în eroare a utilizatorului

Cum procedează atacatorii? Creează conturi de Google (Youtube) și încarcă informații și elemente vizuale care induc în eroare instant utilizatorul.

”Metoda este destul de simplă și eficientă pentru atacatori, aceasta fiind deja extensiv folosită pe platformele #Meta. Infractorii cibernetici creează conturi de Google (Youtube), pe care plasează informații și elemente vizuale care au ca obiectiv inducerea în eroare a utilizatorului”, susține DNSC.

Fraude tot mai multe pe internet

[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Poliția Română trage un semnal de alarmă cu privire la o nouă înșelătorie apărută pe internet: „Nu deținem roboți telefonici care să apeleze pentru noi și să vă ceară să apăsați tasta 1”

Conturi ”deghizate” în mari companii

Specialiștii vin, pe pagina de Facebook, și cu un exemplu concret. Prezintă un cont fals, pretins a fi Transgaz, și vin cu o reclamă falsă. Videoclipul împrumută și logo-ul unei televiziuni din România pentru un grad sporit de încredere:

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

”În cazul prezentat astăzi, un astfel de cont creat la finalul lunii septembrie se 'deghizează' în compania Transgaz și promovează o reclamă falsă, care oferă oportunități ireale de îmbogățire rapidă prin investiții care ar fi susținute de compania în cauză și de Guvernul României”.

Citește și: VIDEO- Limitarea plăților cash, o adevărată corvoadă. Românii refuză să plătească cu cardul

Conturi false pe Youtube

[Sursa foto: Facebook]

Ținta atacatorilor: date personale, date financiare

Scopul atacatorilor este să obțină date persoanale de la utilizatori, parole sau date financiare.

”Mai departe, aceste clipuri create (cel mai probabil) cu o soluție de tip text-to-speech, încearcă să convingă utilizatorii să acceseze un site de phishing și să introducă date personale, date de autentificare sau date financiare”, mai arată specialiștii.

Recomandările experților în securitate cibernetică

Experții de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică ne sfătuiesc să analizăm cu atenție informațiile din mediul online. Mai mult, trebuie raportate imediat către platforma pe care ne aflăm:

”Evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire. Raportați astfel de postări pentru fraudă către rețeaua socială. Nu furnizați date pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană”.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Raportați imediat frauda

[Sursa foto: Pexels.com]

Cum raportați o fraudă?

Dacă ați trecut la pasul următor și ați introdus datele cardului sau date de internet banking, anunțați imediat unitatea bancară. Dacă sunteți deja păgubit, anunțați imediat Poliția Română.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică pune la dispoziție o altă metodă de raportare: FRAUDĂ către rețeaua socială și către DNSC (alerts@dnsc.ro sau 1911).

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI