Un proiect de lege va trece de Guvern și va ajunge la dezbatere în Parlament. Acesta prevede ca vârsta de pensionare să crească cu șase luni în fiecare an, până când se va ajunge la 65 de ani.

Valoarea pensiei nu va putea fi mai mare decât salariul, pensiile speciale nu se vor mai acorda celor care au doar câțiva ani de muncă într-un anumit domeniu, iar pensia nu se va mai calcula după media câtorva luni, mai bine plătite și cu sporuri.  

Se anunță o nouă reformă a pensiilor speciale

Pensia pentru vechime va scădea în proporție, de la 80% din venitul brut, cât este în prezent, până la 65%. Scăderea se va face tot etapizat, cu 1,5% în fiecare an.  

De asemenea, vechimea va crește la 30 de ani, pentru toate categoriile. Vechimea obligatorie în domeniul care, de altfel, și oferă pensia specială, va ajunge 20 de ani.

Citește și: VIDEO- Creșterea salariului minim, pe agenda Guvernului Ciucă

În prezent este de doar 4 ani. Referitor la ceilalți ani, pot lucra în diverse domenii, dar totuși beneficiază de pensie specială.  

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

În cazul celor care lucrează mai mult de 30 de ani, beneficiile vor crește procentual cu 1% până când vor ajunge la 75%, iar perioada din care se calculează o medie, din care se face acea pensie specială, va fi 5 ani consecutivi din ultimii 10 ani de activitate.  

Ce impact au pensiile speciale asupra economiei unei țări

În privința pensiilor speciale, există păreri pro și contra.

O părere foarte des întâlnită este aceea că vârsta de pensionare ar trebui să fie aceeași pentru toată lumea. Reducerea vârstei de pensionare pentru anumite categorii de salariați le crează acestora avantaje nemeritate în raport cu celelalte categorii pentru că se pot angaja după pensionare, cumulând în acest fel pensia cu salariul. 

De asemenea, există și opinia eliminării pensiilor speciale, din cauza faptului că economia unei țări va fi afectată. 

Guvernul a calculat faptul că statul va face economii între 500 și 800 milioane de euro pe an prin intrarea în vigoare a legii privind sistemul unitar de pensii. 

Pensiile speciale se numesc așa pentru că sunt calculate ca procent (în general 85%) din ultimul salariu brut sau ultimele șase salarii brute, fata de cele plătite de Casa Națională de Pensii, care le calculează pe baza contribuțiilor făcute de-a lungul timpului la bugetul de pensii de către actualii pensionari. În plus, aceste pensii se indexează permanent cu evoluția salariilor celor angajați în funcții echivalente celor ieșiți la pensie din instituțiile respective.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citește și: Punctul de pensie 2023

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si