Close sidebar
Close sidebar

VIDEO: Oamenii de la sate nu vor să audă de pastilele de iod

Avertismentul Ministrului Sănătăţii, care le-a transmis celor sub 40 de ani să cumpere pastile de iod nu prezintă niciun interes la sate. Oamenii nu vor să audă nici în ruptul capului de medicamente şi sunt hotărâţi să se protejeze cum ştiu mai bine. Pe de altă parte, distribuția pastilelor de iod nu este însă deloc simplă. În unele comune, farmaciile nici măcar nu le au.

Andreea Albu,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe ulitele comunelor din judetul Dâmbovița, pastilele de iod par mai degrabă cel mai temut dușman, în niciun caz o necesitate în cazul unui dezastru nuclear.

Mulți nu știu pentru ce sunt aceste pastile

"Cum te-ai apăra de radiații? Nu m-aș apăra. Nu cred în nimic."

"Ati lua vreo pastilă cu iod în caz că ar exploda vreo centrală pe la ucraineni? Nu, absolut nu. De ce? Nu am încredere, nu se ştie ce este."

Mai grav este că mulți nici măcar nu știu când și pentru ce ar trebui să ia aceste pastile.

Citeste si: Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, recomandă folosirea măştilor de protecţie în şcoli

Altii, în schimb, se lasă în baza divinității.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Mergem și în județul Buzău. În comuna Pietroasele, subiectul despre pastila împotriva radiațiilor a devenit temă de aprige dezbateri.

Citeste si: Ciucă vorbește despre un eventual pericol privind centrala nucleară de la Zaporojie

"Te duci să iei pilulele acestea? Nu. Nu știu nimic, nici nu vreau să aud și nici nu mă interesează. În acest moment nu am informațiile necesare."

Nu s-au înregistrat cereri în farmacii

Mult mai interesați de subiect par a fi cei trecuți de 40 de ani, care nu sunt vizați de această măsura de prevenție.

Citeste si: VIDEO| A început slalomul românilor printre farmacii, în goana după reduceri la medicamente

Interesul scăzut al persoanelor de la țară pentru pastila de iod se reflectă în cererile aproape inexistente la farmacii.

Reprezentanții acestora spun însă că, și dacă ar da lumea năvală să ceară pastilele de iodură de potasiu, tot nu ar avea de unde să le ofere. Singura farmacie din comuna Breaza nu a primit nici măcar o doză.

Laurențiu Clondireanu, farmacist: "Trebuie distribuită de către farmacii prin intermediul medicilor de familie care să dea o rețetă cu care pacientul să vină la farmacie, apoi noi să eliberăm această iodură de potasiu. Dar deocamdată nu știm nimic, nu ni s-a comunicat nimic, nu există."

Citeste si: Pastilele de iodură de potasiu nu vor mai fi distribuite de Ministerul Sănătății înainte de a se întâmpla un accident nuclear

Paul Negoiță, proprietar lanț farmacii: "Din păcate, sunt foarte multe farmacii care nu au primit drept de de a distribui iodură de potasiu în condițiile în care sunt singure pe zonă."

În total, peste 2500 de farmacii din țară sunt acreditate de Ministerul Sănătății să distribuie pastilele cu iod.  

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI