In articol:
- Mistreții, pericol în curțile și livezile locatarilor
- Vânătorii se pare că nu pot alunga în totalitate mistreții
Porcii mistreți fac ravagii în Oradea. De mai multe săptămâni, l ocalnicii se plâng autorităților din cauza lor și se tem de pericolele pe care le pot cauza mistreții. Animalele coboară în ciurde, uneori cu puii, pentru a găsi hrană.
Mistreții, pericol în curțile și livezile locatarilor
Oamenii se plâng de invazia mistreților. De câteva săptămâni, animalele sălbatice invadează locuințele oamenilor, zone zonele marginale ale municipiului, pentru a găsi hrană. Mistreții coboară în ciurde, uneori și cu puii și distrug curțile în care ajung. Mai mulți mistreți au fost văzuți pe străzi, șosele și trotuare, după care au ajuns pe mai multe proprietăți.
"Intră prin gard, distrug tot. Mi-au devastat grădina şi degeaba cer ajutor, nu se face nimic. Ţi-e teamă şi să mergi cu maşina, să nu le loveşti. Au intrat într-o altă curte, au ucis câinele. Am sunat la AJVPS Bihor, m-au direcţionat la Forest Hunt Paleu. Vânătorii vin, alungă animalele, dar degeaba, că se întorc", a declarat o femeie referitor la situația porcilor mistreți care umblă pe străzi, confrom Bihoreanul.ro.
Citește și: Deținătorii de câini periculoși au fost vizați într-un control de amploare
Vânătorii se pare că nu pot alunga în totalitate mistreții
Preşedintele Asociaţiei Forest Hunt Paleu, care gestionează fondul cinegetic Paleu, Cristian Tuduce, a declarat că zonele invadate de mistreți, zonele mărginase și zonele de sub pădure, erau înainte teritoriul animalelor sălbatice. Construcția imobiliarelor a determinat schimbarea locurilor în care animalele au dreptul să trăiască.
"Toate terenurile dintre străzile acestea- Adevărului, Sofiei, Piatra Craiului etc- au fost livezi şi reprezentau teritoriul mistreţilor. Primăria Oradea a introdus o mare parte în intravilan, au fost retrocedate, unii şi-au construit case, alţii, însă, n-au făcut nimic şi nici nu îşi curăţă terenul", a declarat Cristian Tuduce referitor la problema invaziei mistreților, potrivit Bihoreanul.ro.
Președintele asociaței recomandă oamenilor să nu atace mistreții, pentru că aceștia sunt inofensivi, dar devin agresivi când se simt în pericol.
"Mistreţii se tem de om, ajunge să strigi la ei şi fug. Dar pot fi periculoşi când sunt răniţi, încolţiţi, când scroafele sunt proaspăt fătate şi au purcei mici. Deocamdată nu au fost sesizări privind astfel de atacuri. Cel mai bine e să nu te apropii de ei, să nu încerci să-i dirijezi, că ei oricum merg pe unde vor", a declarat Tuduce ca măsură de precauție, conform Bihoreanul.ro.
Citește și: Un primar din Mexic s-a căsătorit cu un crocodil: "Nu poţi avea o căsătorie fără dragoste!"