Crestinii ortodocsii praznuiesc, duminica, Floriile, cea mai importanta sarbatoare care vesteste Pastele, rememorand intrarea Mantuitorului Iisus in cetatea Ierusalimului si sarbatorindu-i, totodata, pe cei cu nume de flori. in aceastazi, enoriasii merg la biserica, iar cei care postesc au dezlegare la peste, vin si untdelemn.
Biserica spune ca in ziua intrarii in Ierusalim, poporul a iesit in intampinarea Mantuitorului, purtand in maini crengi de smochini, curmal si maslin.
Din acele timpuri, crestinii ortodocsi obisnuiesc sa treaca pragul bisericii cu ramuri de salcie, care simbolizeaza biruinta Mantuitorului asupra mortii. Preotii sfintesc aceste ramuri, pe care crestinii le iau acasa si le pastreaza tot anul. Potrivit traditiei populare, este bine ca apicultorii sa inconjoare in ziua de Florii stupii cu crengi sfintite, iar agricultorii sa ingroape mugurii sub brazda. In vreme de furtuna, mugurii sfintiti la Florii se pun pe foc, pentru a imprastia norii si grindina.
Dupa Duminica Floriilor, crestinii ortodocsi intra in Saptamana Patimilor.
Superstiţii. Ce nu trebuie sa faci in ziua de FLORII
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Se spune ca persoanele care isi uita mortii in ziua de Florii, adica nu le ingrijesc mormintele si nu aprind o lumanare langa o ramura de salcie, nu vor avea parte de sprijin la batranete.
In Muntenia, se spune ca nu e bine sa te speli pe cap in aceasta zi, pentru a nu deveni carunt. Nu e bine ca fetele nemaritate sa tina zestrea inauntru.
In aceasta zi sunt scoase afara toate obiectele care au o insemnatate spirituala importanta pentru domnisoare.
Gospodaria nu se stropeste cu parfum sau cu alte obiecte moderne, ci cu apa sfintita luata de Boboteaza, pentru ca membrii familiei sa fie sanatosi tot anul.
Din aceasta zi nu se mai folosesc urzicile pentru mancare, pentru case spune ca nu mai sunt comestibile.
Oamenii zgarciti, care nu dau de pomana celor necajiti, se vor umple de bube si pistrui.
“Nunta urzicilor”
O alta denumire data sarbatorii de Florii este “Nunta urzicilor”, pentru ca in aceasta zi urzicile infloresc si nu mai sunt bune de mancat.
Citeste mai multe pe tribuna.ro