Obiceiuri și Tradiții în Vinerea Mare. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă
A cince zi din Săptămâna Patimilor, Vinerea Mare este considerată zi de doliu pentru creștini, deoarece în această zi a fost răstignit pe cruce, batjocorit și biciuit Mântuitorul Iisus Hristos.
Author: Alina Raducu vineri 30 aprilie 2021 , 07:04
Tradiția spune că în Vinerea Mare nu se mai muncește pe câmp pentru diverse lucrări agricole, pentru că Vinerea Mare mai este numită și Vinerea Seacă, deoarece tot ceea ce se seamănă în
această zi, nu rodeşte.
În Vinerea Patimilor nu se spală, nu se coase şi nu se face curăţenie.
Nu se sacrifică păsări sau animale, aşa că dacă doriţi să sacrificaţi un animal sau păsări pentru a avea produse din carne de Paşte, este bine să faceţi acest lucru din timp.
Din străbuni se spune că în Vinerea Patimilor nu este bine să mănânci urzici şi nu e să se consume oţet, pentru atunci când a fost răstignit pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, și i-a fost dat să bea oțet.
O superstiție spune că unii oameni evită să se tundă în Vinerea Mare, pentru că ar putea să le moară cineva din familie, însă de acest lucru se ține cont doar în anumite regiuni ale țării.
În Vinerea Mare, credincioşii merg la biserică cu flori aduse lui Iisus Hristos, iar apoi vor trece de trei ori pe sub masa cu Sfântul Epitaf.
Trecerea pe sub masă de trei ori simbolizează patimile prin care a trecut Mântuitorul Iisus, când a cărat în spate propria cruce pentru răstignire.
Din moși strămoși știm că de Vinerea Mare, cel care se va scălda în apă rece de trei ori va fi sănătos tot anul, iar cei mai mulți dintre oameni obișnuiesc să se scalde în această zi pentru a nu avea parte pe parcursul anului de bube, friguri sau alte boli.
În dimineața din Vinerea Patimilor, casa trebuie afumată cu tămâie și înconjurată de trei ori, pentru ca relele să nu se apropie de ea.
În această zi, femeile nu coc cozonaci, pâine sau orice altceva, pentru a nu arde mâinile Maicii Domnului, tot în acestă zi se spune că nu trebuie să se umple borș, ca să