Potrivit ONG-ului Global Footprint Network aceasta data are loc tot mai devreme, relateaza AFP.

Ziua de 1 august este ”data la care vom vom fi folosit mai multi arbori, apa, soluri fertile si peste decat Terra poate sa ne furnizeze intr-un an pentru a ne alimenta, asigura locuinta si deplasa si vom fi emis mai mult carbon decat pot sa absoarba oceanele si padurile”, explica Valérie Gramond de la Fondul Mondial pentru Natura (World Wide Fund for Nature, WWF), partenerul Global Footprint Network.

”Ne-ar trebui in prezent echivalentul a 1,7 Terre pentru a ne acoperi nevoile”, subliniaza WWF intr-un comunicat.

Aceasta data este cea mai devansata inregistrata de la lansarea ”zilei depasirii”, la inceputul anilor '70, cand data retinuta era 29 decembrie. in 2017, acest lucru s-a petrecut pe 3 august.

Miscarea ”s-a accelerat din cauza superconsumului si risipei”, explica Valérie Gramond, care aminteste ca, in lume, aproximativ o treime din alimente ajung la gunoi. ”Punem la incercare capacitatea planetei de a se regenera”, exploatand de exemplu stocurile de peste, spune ea.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Situatia difera puternic de la tara la tara.

”Avem responsabilitati diferite: tari mici, cu populatie mica, precum Qatarul si Luxemburgul, au o amprenta ecologica extrem de puternica”, subliniaza Pierre Cannet de la WWF. Daca intreaga umanitate ar trai ca ei, ”ziua depasirii” ar avea loc inca din 9 si 19 februarie. Invers, intr-o tara ca vietnamul, data ar fi 21 decembrie.

Potrivit footprintnetwork.org, ”ziua depasirii” in Romania este pe 8 august.

”Trebuie sa trecem de la un tipat de alarma la actiune”, apreciaza Pierre Cannet, ingrijorat de cresterea din nou a emisiilor de CO2 la nivel mondial, dupa trei ani de stabilizare.

Pe site-ul ”zilei depasirii”„ sunt prezente diferite solutii in vederea invesarii tendintei- revizuirea modului in care sunt gandite orasele, dezvoltarea si privilegierea energiei verzi, lupta impotriva risipei alimentare si superconsumului de carne, limitarea expansiunii demografice.

Oricine isi poate calcula amprenta ecologica pe http://www.footprintcalculator.org/.

Sursa: news.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si