„Mai bine un eveniment anulat decât o viață anulată”, a spus șeful OMS, doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus. Acesta a adăugat că trebuie luate „decizii dificile”, care presupun „În unele cazuri, asta va însemna anularea sau amânarea evenimentelor”, citează BBC.

Citeste si: Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat un nou vaccin împotriva COVID-19

Omicron, dominant în SUA

Experții în sănătate au declarat că Omicron este varianta predominantă în acest moment în SUA. Tedros Adhanom Ghebreyesus a menționat că acum există dovezi că varianta „se răspândește semnificativ mai repede decât Delta”.

Directorul general al OMS a precizat că se analizează informația potrivit căreia Omicron circulă mai rapid spre deosebire de celelalte variante și că „este probabil ca aceia vaccinaţi şi cei care s-au vindecat de COVID-19 să se infecteze sau să se reinfecteze”.

Citeste si: Rafael Nadal a fost confirmat pozitiv cu COVID-19

Experții îndeamnă renunțarea la festivități

Șeful OMS a îndemnat oamenii să conștientizeze această situație, având în vedere că mai sunt câteva zile până la sărbătorile de sfârșit de an, menționând că este mai bine să renunțăm astăzi la festivități pentru ca „mâine să putem celebra viaţa”.

„Ne-am săturat de această pandemie. Vrem să petrecem mai mult timp alături de familia noastră", însă pentru a-i proteja pe ei, trebuie să ne protejăm înainte pe noi, acest lucru înseamnă în unele cazuri să renunţăm la evenimente. Este mai bine să anulezi acum și să sărbătorești mai târziu decât să sărbătorești acum și să te întristezi mai târziu”, a mai declarat directorul OMS.

Citeste si: Au fost înregistrate încă două cazuri noi de infectare cu varianta Omicron

Se va termina pandemia în 2022?

În plin val cinci, când varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 se răspândește în tot mai multe țări, Tedros speră  ca „2022 să fie anul în care să punem capăt pandemiei”.

„Dacă vrem să punem capăt pandemiei anul viitor, trebuie să punem capăt accesului inegal la vaccinuri şi să reuşim ca 70% din populaţia fiecărei ţări să fie vaccinată până la mijlocul anului viitor”, a spus acesta.

Mai multe țări, printre care și Franța și Germania au înăsprit regulile împotriva COVID-19 și au impus restricții de călătorie în încercarea de a opri răspândirea noii variante. Olanda a introdus un blocaj strict în perioada Crăciunului.

Doctorul Anthony Fauci, a avertizat cu puțin timp în urmă că vacanțele și călătoriile din perioada Sărbătorilor ar putea accelera răspândirea noii variante Omicron. 

Citeste si: Amendă de până la 3.000 lei pentru cei care nu completează formularul digital de localizare

Americanii au fost sfătuiți să nu călătorească în anumite zone

Centrul american pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) și Departamentul de Stat i-au sfătuit pe americani să nu meargă în opt locuri, printre care și: Spania, Finlanda, Ciad și Liban. Monaco, San Marino și Gibraltar. Acestea au fost adăugate în categoria zonelor cu risc înalt.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Prima țară din Europa care intră în lockdown total până în ianuarie. "Este inevitabil"

„Există probe, acum, care arată că omicron se răspândeţte semnificativ mai repede decât varianta delta”, avertizează Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Este mai probabil ca persoane vaccinate sau vindecate de covid-19 să se infecteze sau reinfecteze”, subliniază el.

Cei doi reprezentanți OMS fac referire la un studiu Imperial College London publicat săptămâna trecută, potrivit căruia riscul unei reinfectări este de cinci ori mai mare, iar varianta omicron nu a dat vreun semn că este mai blândă decât varianta indiană.

„Sperăm să reducem această boală la o boală relativ beningnă care să fie uşor de prevenit şi de tratat”, a subliniat expertul OMS.

”Dacă reuşim să menţinem transmiterea la un minimum, atunci putem opri pandemia”, apreciază el.

„Trebuie să continăm până când aflăm originea. Trebuie să exercităm presiuni mai mari, pentru că trebuie să învăţăm din ceea ce s-a întâmplat de această dată, pentru a face mai bine în viitor”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Londra anulează ceremoniile de Anul Nou

Premierul britanic, Boris Johnson, a avertizat că „nu va ezita să ia măsuri mai restrictive” pentru a opri răspândirea variantei Omicron, fără a trece la introducerea unor restricții care au fost cerute. „În acest moment, vrem ca oamenii să se concentreze pe prudenţă”, a spus premierul britanic, care îndeamnă pentru aerisire şi purtarea măştii.  

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan a spus că va anula festivitățile din oraș de Anul Nou având în vedere explozia de cazuri de infectare cu varianta Omicron. 

„Cu infecţiile de COVID-19 la niveluri record în oraşul nostru şi în Marea Britanie, sunt hotărât(...) să fac tot posibilul pentru a încetini răspândirea noii variante şi pentru a mă asigura că serviciile noastre (de sănătate publică) nu sunt copleşite în această iarnă”, a declarat Sadiq Khan, prin intermediul unui comunicat de presă.

„Aceasta înseamnă că nu vom mai organiza sărbătoarea cu 6.500 de persoane prevăzută în Trafalgar Square în seara Anului Nou. Va fi foarte dezamăgitor pentru mulţi londonezi, dar trebuie să luăm măsurile potrivite pentru a reduce răspândirea virusului”, a mai adăugat acesta, citează Digi24.

Citeste si: Haos in UK din cauza tulpinii Omicron

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

BBC va transmite „o emisiune spectaculoasă transmisă în direct”, „sărbătorind oraşul nostru şi subliniind momentele importante ale anului 2021, va fi piesa de bază a evenimentelor de Revelion la Londra”, a anunțat Primăria din Londra.

Londra procedează la fel ca Parisul care a anunțat sâmbătă că va anula focurile de artificii și concertele care trebuiau să aibă loc pe Champs-Elysées. Marocul interzice organizarea petrecerilor în locurile de primire și a interzis circulația pe timpul nopții în intervalul orar 00.00 şi 06.00. 

Soumya Swaminathan, din cadrul OMS a spus, luni, să se considere că Omicron este o variantă mai blândă decât cele anterioare. Aceasta a atras atenția asupra faptului că „odată cu creșterea infectărilor, toate sistemele de sănătate vor fi sub presiune”.

Citeste si: VIDEO| Diaspora intră în carantină. Formularul digital de localizare, obligatoriu de luni, 20 decembrie

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si