In articol:
Pisica Alma a trecut printr-o intervenție reușită. Ea este din rasa Scottish Fold și a fost diagnosticată cu o anomalie congenitală extrem de rară. „Intervenția chirurgicală a fost realizată vineri, 24 septembrie, într-una din clinicile Spitalului de Urgență din cadrul facultății, de către o echipă formată din mai mulți specialiști, sub coordonarea prof.
USAMV", a transmis Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, într-un comunicat.
Citeste si: Ziua Internațională a Pisicii. Top cele mai frumoase rase de pisici
Dr. Iuliu Scurtu a fost cel care a confirmat diagnosticul.
Dejescu, împreună cu specialiștii în anestezie conf. dr. Cosmin Peștean și dr. Iulia Melega, echipă coordonată de prof. dr. Gilles Dupré.
Ce a transmis echipa medicală
„Diagnosticul a fost persistența ductului arterial (PDA- Patent Ductus Arteriosus) cu flux sanguin stânga spre dreapta, o anomalie congenitală extrem de rară la pisică, cu o prevalență de 0,2%, față de cea de la câine, care este de
Pacienții felini cu PDA sunt, în general, asimptomatici, iar acesta este descoperit incidental, de cele mai multe ori în cazul unor examene clinice de rutină.(...)
Citeste si: Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia- kanald.ro
Opțiunile de tratament sunt închiderea percutanată intervențională (Coils și Amplatzer Ductal Occluder Device) și ligaturarea chirurgicală. Șansele de supravietuire fără tratament sunt minime, astfel că închiderea chirurgicală a
PDA-ului asigură postoperator un prognostic pe termen lung favorabil, cu rată de succes de peste 80%”, explică prof. dr. Florin Beteg.
Potrivit echipei medicale, intervenția e deosebit de riscantă.
Citeste si: Nicoleta Nuca și pisicile din rasa Sphynx
„Intervenția a fost extrem de dificilă și de provocatoare, iar în final ocluzarea chirurgicală a ductului arterial persistent s-a realizat la acest pacient felin, în premieră pentru România, prin aplicarea unui clips hemostatic Hem-o-lok”, a precizat și prof. dr. Gilles Dupré.
Citeste si: Maine Coon, pisicile de care te îndrăgostești
Pisica a avut o evoluție post-operatorie foarte bună, fiind internată la Spitalul de Urgență pentru monitorizare permanentă, iar în cursul zilei de luni urmează să fie externată.
Citeste si:|| ACTUALIZARE|| De ce le plac pisicilor măslinele