Ora de iarnă 2023. Trecerea la ora de iarnă reprezintă un moment semnificativ pentru români, deoarece implică necesitatea ajustării programului și a modului de viață la ora nouă.

Ora de iarnă 2023. Când se dă ceasul înapoi? Ce impact are asupra organismului această schimbare?

Când se dă ceasul înapoi?

[Sursa foto: istock.com]

Iată tot ce trebuie să știi despre trecerea la ora de iarnă!

Ora de iarnă 2023. Când se dă ceasul înapoi?

În noaptea de 28 spre 29 octombrie 2023, programul orar se va ajusta, trecând de la ora 4:00 la ora 3:00.

Ca rezultat, oamenii vor avea privilegiul de a beneficia de o oră în plus de somn, iar ziua de 29 octombrie va avea 25 de ore.

România și alte țări din emisfera nordică urmează o procedură de schimbare a orei de două ori pe an, trecând între ora de iarnă și ora de vară.

Ora de iarnă este stabilită ca ora oficială, în timp ce tranziția la ora de vară, cu o oră înainte față de ora standard, are loc pentru a permite oamenilor să se bucure de mai multă lumină solară și să-și desfășoare activitățile în condiții mai bune.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Ora de iarnă 2023. Când se dă ceasul înapoi? Ce impact are asupra organismului această schimbare?

Data la care se trece la ora de iarnă

[Sursa foto: istock.com]

Citește și: ”Aici încă nu e pace, nu e iubire, nu e liniște și nici dreptate”- Mesajul emoționant al unui medic israelian pentru copilul său nenăscut

Prima țară care a implementat acest decalaj orar a fost Germania, în anul 1916, adoptând prima dată acest sistem. Nemții aau utilizat anual această modificare a fusului orar, în intervalul 30 aprilie până pe 1 octombrie.

Imediat după Germania, mai multe țări au adoptat conceptul orei de vară, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Italia, Danemarca, Belgia, Turcia, Olanda, Portugalia, Suedia, Norvegia și multe altele.

Cu toate acestea, un număr semnificativ de țări au renunțat la acest sistem din cauza inconveniențelor resimțite de către populație. Astfel, peste 140 de națiuni au abandonat trecerea la ora de iarnă, inclusiv Rusia, Armenia, Sudan, Egipt, Siria, Irak, Iran, Arabia Saudită, Argentina, Brazilia și multe altele.

În România, trecerea la orarul de vară a avut loc pentru prima dată în 1931. De atunci, românii au adoptat obiceiul de a regla ceasurile în fiecare an: în ultima duminică din martie, pentru a trece la orarul de vară, și în ultima duminică din octombrie, pentru a reveni la orarul standard de iarnă.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă?

Deși intenția din spatele acestei modificări a orarului a fost pozitivă, adică de a permite oamenilor să se bucure mai mult de lumina zilei, există persoane care se simt deranjate de acest schimb de oră.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Corpul uman necesită un anumit timp pentru a se adapta la acest tip de tranziție, deoarece ceasul biologic poate fi perturbat în urma acestor modificări.

Totuși, există câteva strategii care pot face această trecere mai ușoară. Printre acestea se numără limitarea consumului de cafea și băuturi energizante. Un alt sfat eficient este prelungirea treptată a duratei de somn. În plus, specialiștii medicali recomandă menținerea unui regim alimentar echilibrat și stabilirea unor ore regulate pentru mese.

Citește și: VIDEO- Păcăliți să cumpărăm mai mult decât vrem. Clientul cere o anumită cantitate, iar comerciantul pune mai mult, invocând diverse motive


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si