VIDEO | România trece la ora de vară 2022. Iată cum trebuie potrivite ceasurile! Cum ne este afectat psihicul și cum putem trece mai ușor peste această schimbare
Ora de vară 2022. În ultimul weekend din luna martie România va trece la ora de vară. Acest lucru înseamnă că vom dormi mai puțin, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00. Iată ce efecte are această schimbare asupra psihicului, dar și care sunt metodele cu ajutorul cărora putem depăși mai ușor!
În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activităţi umane să se desfăşoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economiseşte energia electrică necesară iluminatului.
Trecerea la ora de vară are loc în fiecare an, în ultima duminică din martie (ora 03:00 devine 04:00), şi ultima duminică din octombrie (ora 04:00 devine 03:00).
Trecerea la ora de vară- cum ne este afectat psihicul?
Potrivit Digi 24, psihologul Mihaela Săhlean afirmă că trecerea la ora de vară poate aduce multe probleme care pot apărea în activitățile de zi cu zi.
Reducerea cu o oră a somnului atrage după sine o stare de oboseală, unele persoane pot prezenta stări de iratibilitate sau nervozitate.
Totodată, conform studiilor efectuate de mai multe universități din lume, pot apărea accidentede circulație, de muncă sau chiar casnice în prima și în a doua săptămână de la schimbarea orei.
Schimbarea rutinei, dar și a orelor de somn pot declanșa anumite probleme precum:
oboseală
insomnii
nervozitate
dureri de cap
dureri musculate
amețeală
irascibilitate
anxietate
tulburări de concentrare
modificarea apetitului.
O schimbare a orei ne perturbă somnul și ritmurile circadiene. Schimbarea ne poate afecta tiparul de somn timp de cinci până la şapte zile. Trecerea la ora de vară poate avea repercusiuni și asupra psihicului și sănătății. Totodată, în cazur unor persoane, organismul poate avea de suferit:
Potrivit unui studiu realizat în Germania în 2014, publicat în revista Economics Letters, cercetătorii au descoperit că există o legătură directă între trecerea la ora de vară și bunăstarea individuală. Potrivit studiului, se pare că satisfacția vieții scade după trecerea la ora de vară, iar efectul este mult mai intens în cazul persoanelor care lucrează cu normă întreagă.
Cum putem trece mai ușor peste momentul schimbării orei?
Hidratare zilnică cu cel puțin 2 litri de apă.
Mentinerea unui program strict care sa va ajute la indeplinirea obiectivelor in fiecare zi.
Dormiti suficient. Incercati sa dormiti in jur de 7,5 sau 8 ore pe noapte pentru a va incarca cu energie.
Daca programul va permite, puteți dormi o oră după-amiaza. Somnul de dupa-amiaza pe langa faptul ca va incarca cu energie, dar va protejeaza de anumite tulburari psihice si fizice.
Sport cel putin de 4 ori pe saptamana.
Apelați la suplimente alimentare pe baza de vitamine, multivitamine si acizi grasi Omega-3 pentru a va revigora si energiza organismul slabit dupa trecerea iernii si pentru a face fata acestei tranzii la ora de vara.
Mancati o dieta echilibrata care sa contina atat legume, cat si proteine si carbohidrati
Nu mancati inainte de culcare cu cel putin 2 sau 3 ore pentru a nu tulbura sistemul digestiv si pentru a avea un somn de calitate.
Renunțați la statul pe telefon, tableta, laptop si nici chiar la televizor cu cel putin o 20 – 30 de minute inainte de culcare pentru a nu avea un somn agitat.
Renunta la cafeaua de dupa-amiaza sau la orice bautura care contine cofeina primele zile de la schimbarea orei de vara.
Ce poți face pentru a preveni tulburările de somn?
În perioada de tranziție de la trecerea de la ora de iarnă la cea de vară, tulburările de somn sunt unele dintre cele mai întâlnite. Iată ce poți face pentru a le preveni!