Ora de vară 2022. Odată cu trecerea la ora de vară vom dormi mai puțin. Cum trebuie să ne potrivim ceasurile și care a fost decizia autorităților cu privire la renunțarea schimbării orei?

ora de vară 2022

Ora de vară 2022: când se schimbă ora?

[Sursa foto: istockphoto.com]

Cine a introdus schimbarea orei?

Ziua de duminică va deveni cea mai scurtă zi din 2022. Schimbarea orei a pornit de la ideea lui Benjamin Franklin, în 1784.

Cu toate acestea, germanii au fost cei care au introdus sistemul de schimbării orei, în anul 1916.

Pentru prima oară, România a introdus ora de vară în 1932, între 22 mai și 2 octombrie. Din 1933 și până în 1940 s-a renunțat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din luna aprilie până în prima duminică din luna octombrie, potrivit Hotnews.ro.

Citeste si: Ora de vară 2022: Când se dă ora înainte?

Din 1941 până în 1979, România nu a mai folosit ora de vară. În 1979 a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, a intrat în vigoare Ordonanţa nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României.

În 1997 România trece la ora de vară începând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din octombrie.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

ora de vară 2022

Ora de vară în România.

[Sursa foto: istockphoto.com]

Se renunță sau nu la schimbarea orei?

Trecerea de la ora de iarnă la cea de vară a fost dezbătută în nenumărate rânduri în ultimii ani de către europarlamentari. Parlamentul European a recomandat renunțarea la schimbarea orei încă de la începutul anului trecut, lăsând statele membre să decidă în acest sens.

În mod repetat europarlamentarii au intensificat eforturile de a răspunde dorinței cetățenilor de a renunța la schimbarea orei: ora de vară-ora de iarnă, în țările membre ale Uniunii Europene.

Citeste si: Ora de vară 2022: Când se schimbă ora în România? Vom dormi mai puţin

Potrivit unui sondaj realizat de Uniunea Europeană, 4,6 milioane de oameni resimt disconfort fizic și mental din cauza modificării orei, întâmpină probleme de a adormi și se confruntă chiar și cu insomnii. Aproape 40% dintre respondenți prezintă probleme în ceea ce privește concentrarea, în timp ce o treime se simt irascibili, acuză oboseală și chiar dureri de cap.

ora de vară 2022

Se va renunța la schimbarea orei?

[Sursa foto: istockphoto.com]

Ce efecte are schimbarea orei asupra organismului?

Unii specialiști consideră că  schimbarea orei poate avea consecințe devastatoare  din punct de vedere al sănătății pe termen lung. Mai mult, atât cadrele sanitare, cât și experții în domeniul medicinei susțin că schimbarea orei poate afecta în mod negativ organismul persoanelor care sunt nevoite să treacă de două ori pe an prin această schimbare.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citeste si: Luna Nouă aprilie 2022: Cum vor fi zodiile afectate de acest fenomen?

Experții în domeniu mai spun că, o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la momentul modificării până la când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar.

De asemenea, schimbarea rutinei, dar și a orelor de somn pot declanșa anumite simptome. Printre acestea se numără: oboseală, insomnii, nervozitate, dureri de cap, dureri musculate, amețeală, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului.

Citeste si: Când se schimbă ora în primavara din 2022?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si