Close sidebar
Close sidebar

Orașul cu cel mai curat aer din lume. Aici, chiar și Wi-Fi-ul este interzis

Cel mai curat aer din lume. Greu de imaginat, având în vedere că trăim într-o țară destul de poluată. Ei bine, cu siguranță nu este vorba de un oraș din România, nici măcar european.

Laura Macovei,

Orașul cu cel mai curat aer din lume. Aici, chiar și Wi-Fi-ul este interzis

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Este cea mai nordică așezare permanentă din lume, un sat din Svalbard, la 1.231 km de Polul Nord. 

Atmosfera este foarte curată, încât nicio casă nu o vei găsi cu ușa închisă, doar în cazul în care se apropie vreun urs polar. 

Citeste si: Alertă ANM: Cod portocaliu de ploi și vijelii

Citeste si: Un nou ajutor financiar pentru copiii cu dizabilități! Aceștia vor primi o plată unică a alocației sociale. Despre ce sumă este vorba- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Cine l-a votat pe Călin Georgescu. Profilul alegătorilor: Cei mai mulți au vârsta între 18 și 24 de ani- antena3.ro

Aerul este atât de plăcut tocmai datorită peisajului montan de care este înconjurat sătucul. 

Calitatea aerului s-ar putea schimba 

Locuitorii orașului sunt în mare parte oameni de știință care vin aici tocmai din acest motiv. În 1989, pe flancurile lui Zeppelinfjellet a fost construită o stație de cercetare la o altitudine de 472 m pentru a ajuta cercetătorii să monitorizeze poluarea atmosferică.

Cu toate acestea, calitatea aerului de aici s-ar putea schimba. Ocazional, curenții atmosferici transportă aer din Europa și America de Nord în această parte a Svalbard, aducând cu ea poluarea din aceste regiuni.

Citeste si: Ungaria renunță la plafonarea prețurilor la carburanți pentru firme

Nu numai că cercetătorii văd nivelurile anumitor poluanți în creștere, dar există semne ale unor noi tipuri de poluare care sunt transportate de vânt, motiv de îngrijorare pentru oamenii de știință. 

Orașul nu a fost întotdeauna curat

Între 1916 și 1962, a fost un oraș minier de cărbune, până când o explozie a ucis 21 de mineri, ceea ce a dus la evacuarea orașului și la închiderea minei.

De atunci a fost transformat într-un loc în care datele sunt extrase din mediu și nu din cărbune, informează BBC.

 
Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI