Cu un număr impresionant de biserici, Iașiul își păstrează titlul de orașul din România cu cele mai multe biserici.

Iași – Orașul celor 100 de biserici

„Orașul celor 100 de biserici” deține o bogată istorie religioasă și culturală. Fostă capitală a Moldovei, Iașiul a fost martorul unor evenimente majore din istoria națională și a devenit un pol al spiritualității ortodoxe românești. Astăzi, Iașiul este un centru de pelerinaj important, fiind asociat cu sărbători religioase precum Hramul Sfintei Parascheva, la care participă mii de credincioși anual.

Cele mai cunoscute biserici

Iașiul găzduiește un număr impresionant de biserici, multe dintre ele având o valoare istorică și arhitecturală remarcabilă. Printre cele mai importante biserici din oraș se numără:

Catedrala Mitropolitană: Cel mai cunoscut lăcaș de cult din Iași, adăpostește moaștele Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Construită în secolul al XIX-lea, catedrala impresionează prin dimensiunile sale și arhitectura în stil neoclasic.

Biserica Trei Ierarhi: Unul dintre cele mai emblematice monumente din Iași, renumit pentru fațada sa unică, bogat decorată cu ornamente sculptate în piatră. Construită în 1639 de domnitorul Vasile Lupu, biserica este un exemplu strălucit de arhitectură moldovenească.

Mănăstirea Golia: Un ansamblu monahal impresionant, situat în inima orașului, mănăstirea a fost fondată în secolul al XVI-lea și restaurată în timpul domniei lui Vasile Lupu.

Clopotnița mănăstirii este una dintre cele mai înalte structuri din oraș și oferă o priveliște panoramică asupra Iașiului.

Biserica Sfântul Sava: O biserică ortodoxă veche, construită în stil bizantin în secolul al XVII-lea, care păstrează o serie de icoane vechi și fresce deosebite.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un asteroid gigantic se apropie de Pământ cu 31.933 km/h. Ce se va întâmpla marți- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc”: Una dintre cele mai vechi biserici din oraș, ridicată de Ștefan cel Mare în secolul al XV-lea. Aceasta a fost un important loc de încoronare pentru domnitorii Moldovei.

Orașul din România cu cele mai multe biserici

Orașul din România cu cele mai multe biserici

[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: Orașul din România care se află în top 10 din toată Europa. Românii trăiesc aici aproape la fel de bine ca-n Zurich și Groningen

Deși majoritatea bisericilor din Iași aparțin cultului ortodox, orașul adăpostește și lăcașuri de cult pentru alte confesiuni. Astfel, Iașiul se remarcă și prin diversitatea sa religioasă:

Biserica Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, catedrala catolică din Iași, un loc de rugăciune și pelerinaj pentru comunitatea catolică din oraș.

Sinagoga Mare din Iași, una dintre cele mai vechi sinagogi din România, fiind martoră a prezenței evreiești istorice în oraș.

Citeste si: VIDEO Mihai Albu, despre prietenia cu Irinel Columbeanu și cum a cunoscut-o pe Monica Gabor, fosta parteneră de viață a omului de afaceri. „A încălțat-o, a îmbrăcat-o și după a scos-o.”- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citește și: VIDEO Orașul în care aerul condiționat e un lux! Vremea nu ține niciodată cu oamenii de aici

Orașul din România cu cele mai multe biserici

Orașul din România cu cele mai multe biserici

[Sursa foto: Profimedia]

De ce are Iașiul atât de multe biserici?

De-a lungul timpului, domnitorii Moldovei au fost mari ctitori de biserici și mănăstiri, considerând că astfel își vor asigura nu doar sprijinul divin, dar și consolidarea identității religioase și politice a regiunii. De asemenea, Iașiul, fiind capitala Moldovei pentru o lungă perioadă, a atras numeroși clerici, cărturari și pelerini, devenind un punct de referință religios.

Multe dintre bisericile din Iași au fost ridicate în perioade de mare înflorire culturală și politică, iar domnitorii vremii le-au folosit și ca locuri de refugiu sau diplomatie. Astfel, bisericile nu erau doar lăcașuri de rugăciune, ci și centre de educație și cultură.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si