"Orașul fantomă" din Anglia, unde casele se vând cu 5.700 euro. Este un "paradis de liniște" la malul mării
Cel mai ieftin oraș din Marea Britanie se află în regiunea de nord-est a țării și are ieșire la Marea Nordului. Este considerat un "oraș fantomă" pentru că a fost depopulat după închiderea extracțiilor miniere de aici.
Orașul Horden din regiunea Durham, în nord-estul Angliei, a ajuns un „oraș fantomă” după ce industria minieră de aici a fost închisă, informează Daily Star.
Casele se vând aici la prețul de 5.000 de lire sterline (aprox. 5.700 de euro). Orașul se află pe litoral și a rămas pustiu în urma declinului industriei altădată înfloritoare de extracție a cărbunelui.
Localitatea Horden, în districtul Durham, a fost cândva locul de origine al gigantului Horden Colliery, care a doborât recorduri de productivitate în anii trecuți și a angajat mii de oameni din zonă.
Istoria locală, de lungă durată, a mineritului a câștigat faimă în toată Europa, după ce muncitorii de aici au stabilit un record pentru cel mai mult cărbune extras într-o singură zi, extragând 6.758 de tone la 9 mai 1930.
Minele Horden au fost închise în februarie 1987, deoarece industria minieră a cărbunelui din Marea Britanie a fost considerată neprofitabilă și poluantă.
Cum arată casele de vânzare din Horden
Acum, sunt de vânzare în Horden străzi întregi cu case de cărămidă sau lemn, iar prețurile pornesc la licitație de la 5.000 de lire sterline (5.700 euro).
Motivul principal: tot mai mulți localnici au părăsit zona în căutare unor localități cu mai multe oportunități de angajare.
Ultimii locuitori rămași în Horden spun că nu mai există locuri unde oamenii să meargă pentru a socializa sau a se distra, iar problema cu drogurile este răspândită în oraș.
Daily Star a raportat că Horden s-a transformat complet de la sfârșitul anilor 1980, YouTuberul David Burnip, care poartă numele de ecran Wandering Turnip, a vizitat recent orașul pentru a documenta schimbarea sa direct.
Un localnic care a vorbit cu Burnip a spus că orașul „a decăzut de când s-au terminat minereurile”.
Locuitorul a spus: "Au fost multe cluburi de muncitori, restaurante și locuri de distracție. Practic nu a mai rămas niciunul aici acum."
Bărbatul a continuat susținând că drogurile au „prins” în zonă, iar problema nu îi afectează doar pe cei mai tineri, ci și pe unii locuitori în vârstă de 40-50 de ani.
Orașul este situat chiar la litoralul Mării Nordului și oferă peisaje spectaculoase pe tot parcursul anului.