In articol:
Sindicaliștii au atacat la Avocatul Poporului tocmai articolul care prevede înghețarea pensiilor, inclus în "Ordonanța trenuleț", a declarat marți Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.
Citeste si: Un nou ajutor pentru români. Cine sunt beneficiarii și despre ce sumă este vorba- kanald.ro
Citeste si: Noi vouchere de la stat pentru românii cu pensii sub 3.000 de lei. Câți bani ar putea primi?- wowbiz.ro
"Există deja decizia Curții Constituționale care specifică faptul că în mod normal, dacă este o lege dată de Parlamentul României, nu poate să fie prorogat termenul de către Guvernul României decât printr-un act normativ de același nivel, pentru că legea pensiilor este lege organică și în mod normal ar trebui ca printr-o altă lege organică să se facă prorogarea respectivă, nu prin ordonanță de urgență", a declarat Bogdan Hossu la Antena 3.
Potrivit liderului sindical, Avocatul Poporului ar putea să reacționeze sau nu la sesizarea Cartel Alfa și să facă o solicitare expresă la CCR.
"S-a mai văzut că Avocatul Poporului se substituie de multe ori solicitărilor cetățenilor sau organizațiilor nonguvernamentale sindicale legate de sesizarea Curții Constituționale. Pentru magistrați s-a sesizat din oficiu. Se pare însă că pentru restul cetățenilor nu are aceeași sensibilitate legată de atributele pe care le are conform legii sale de organizare", a adăugat liderul sindical.
Cum ar putea ca pensiile să fie majorate cu indexarea de 12% încă din ianuarie 2025
În cazul în care CCR ar fi sesizată de Avocatul Poporului și ar decide că articolul 17 este neconstituțional, înghețarea pensiilor s-ar anula momentan, până când coaliția de guvernare ar decide să o treacă prin Parlament și să adopte o lege cu majoritate parlamentară.
Pensionarii mai au, așadar, o speranță ca indexarea prevăzută de legea pensiilor 360/2023 să fie efectiv acordată de autorități.