Organismul nostru insa este inundat cu substante extrem de nocive, odata ce bem acest tip de bauturi.

Ingredientele care se gasesc pe eticheta majoritatii dozelor sau sticlelor de energizant sunt apa, acid citric, zahar si/sau indulcitori, arome, vitamine B, cafeina, glucuronolactona si taurina, la care se adauga ingrediente specifice fiecarui producator. in mare, ele sunt aceleasi ca in cazul oricarei bauturi racoritoare. Totusi, cele cateva pe care energizantele le au in plus fac diferenta, conform descopera.ro.

Cafeina, un stimulent natural intalnit, spre exemplu, in cafea sau ceai, este principalul ingredient al bauturilor energizante. Ea actioneaza ca un tonic al sistemului nervos central, marind astfel puterea de concentrare si reducand temporar starea de oboseala. Conform Energy Drinks Europe, o asociatie care reprezinta interesele producatorilor, o doza de 250 ml contine, in medie, 80 de miligrame de cafeina. in comparatie, un espresso poate avea intre 40 si 75 de miligrame, iar 250 de ml de cola contin aproximativ 24 de miligrame. si totusi: e mult? E putin? Conform Food Standards Agency, o persoana sanatoasa poate consuma in medie pana la 400 de miligrame de cafeina pe zi fara a suferi efecte adverse.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Taurina este un alt ingredient intalnit in bauturile energizante. Contrar miturilor care circulau acum ceva vreme, intarite de numele sugestiv al acestei substante. Taurina este un aminoacid produs de organismul animal si uman, care se gaseste in bila, in tesutul pulmonar si in muschi. Cea continuta de bauturile energizante este produsa sintetic, iar cantitatea in care este intalnita nu prezinta niciun risc, conform Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (AESA).

Glucuronolactona este o alta substanta care se gaseste in mod natural in corpul uman si care este adaugata in compozitia energizantelor cu scopul de a detoxifia organismul. si in acest caz, AESA a confirmat ca, in cantitati rezonabile, nu au fost descoperite efecte negative ale glucuronolactonei asupra organismului.

Unii producatori includ printre ingrediente si extract de guarana, care contine, la randul lui, cafeina. Plusul pe care il aduce acest ingredient este faptul ca, datorita unor substante pe care le contine, efectul sau este unul mai indelungat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si