Ouăle sunt printre alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. Potrivit monitorizării Comisiei Europene, prețul acestui produs a început să urce de la începutul anului trecut și nu s-a mai oprit de atunci.

Cât a ajuns să coste un ou în supermarket

Scumpirile au atins un nivel record în decembrie. Un ou a ajuns să coste pe rafturile supermarketurilor și 1 leu și 50 de bani.

O majorare de 35,50% față de anul trecut, când prețul unui ou abia depășea un leu. În medie, un cofraj de opt ouă costă 15 lei.

Citește și: Prețuri enorme la unt și brânză. Supermarketurile au început să pună sisteme antifurt pe astfel de produse

Potrivit Comisiei Europene, România are una dintre cele mai accelerate scumpiri din Uniunea Europeană. Totuși, crescătorii români spun că reușesc să acopere consumul intern în momentul de față.

Penurie de ouă în mai multe țări

Ținând cont de prețurile în continuă creștere și de previziunile analiștilor financiari, România ar putea ajunge, curând, în situația altor state, unde este penurie de ouă.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Fiul lui Victor Pițurcă a fost reținut în dosarul achizițiilor de măști neconforme

În Noua Zeelandă, de exemplu, creșterea costurilor a dat naștere la o adevărată frenezie, iar oamenii își cumpără găini acasă, pentru a-si asigura proviziile de ouă. Și în Statele Unite, oul a devenit un lux, după ce prețul a crescut și cu 60% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Citește și: O româncă, fotomodel din Italia, a scăpat de închisoare după ce și-a ucis vecina „Georgeta s-a apărat pur și simplu”

Din cauza aceasta, tentativele de contrabandă cu ouă, peste granița SUA-Mexic, au crescut în mod îngrijorător. 

Citește și: Un polițist a fost bătut cu bestialitate de trei tineri. Omul legii încerca să scape o tânără de cei trei agresori

Potrivit INS, România produce într-un an în jur de 5 miliarde și jumătate de ouă, însă importăm multe ouă şi din Polonia, Bulgaria și Ungaria și exportăm din producția noastră preponderent spre Bulgaria, Italia și Germania. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si