Ingrediente:
- 4 cani faina
- 1/2 cana zahar
- 2 pachetele de drojdie uscata activa
- 1-2 lingurite sare
- 1/2 cana lapte
- 1/4 cana un
- 2 oua
- 2 stafide
- 2 galbenusuri
- 2-3 picaturi colorant alimentar rosu
Mod de preparare
Intr-un castron se pun 2 cani de faina, zaharul, drojdia si sarea. Incalzeste intr-o cratita laptele, apa si untul. Pune apoi compozitia din tigaie in aluatul de faina. Bate-l bine. Apoi bate ouale si adauga-le in aluat. Mai adauga faina pana cand obtii un aluat dens si tare.
Intinde faina pe o suprafata plata si framanta aluatul pe ea pana cand acesta devine neted si elastic. Apoi unge un castron mare si pune aluatul in el, acopera-l si lasa-l la dospit intr-un loc cald, timp de o ora. Aluatul ar trebui sa-si dubleze marimea in acest timp.
Dupa o ora, intinde aluatul din nou pe suprafata de lucru si imparte-l in doua, o bucata mai mare si o bucata mai mica.
Ia bucata mai mica de aluat si imparte-o in doua. O parte trebuie modelata in forma de barba. Este simplu: foloseste un cutit cu care sa franjurezi aluatul ca si cum ai face niste onduleuri. Apoi lipeste barba de fata mosului (de bucata mare de aluat).
Aluatul care ti-a ramas il vei folosi pentru a face o mustata, un nas, marginea caciulii si ciucurele. Mustata o poti face din 2-3 franjuri de aluat. Nasul poate fi pur si simplu o biluta de aluat, asezata chiar in locul in care pornesc firele de barba. Pentru marginea caciulii poti sa rulezi aluatul precum o coarda groasa, apoi sa o lipesti de caciula, in partea in care aceasta ar avea marginea, de-a lungul capului. Iar ciucurele poate fi precum nasul, dar ceva mai mare.
Pentru ochi, decupeaza in doua locuri, pe fata mosului, astfel incat sa obtii niste adancituri in aluat. Plaseaza in ele cate o boaba de strugure.
Apoi, bate bine galbenusurile intr-un castron. Adauga in ele colorantul alimentar rosu. Cu o perie speciala de bucatarie, unge palaria lui Mos Craciun, apoi nasul si obrajii. Din galbenusuri batute, unge restul chipului mosului, ca sa-l faci auriu.
Da painea la cuptor pentru 25-30 de minute, la 190 grade Celsius.
Se serveste dupa racire.
Pofta buna!
Sursa: Exquis