Am dus specialiștilor două pâini. Cea mai ieftină franzelă de pe piață, la un preț de 1 leu 50, și o pâine de 3 lei de la brutărie. La prima vedere, cea ieftină nu arată prea bine.
Nici măcar prețul nu mai este un indicator al calității pâinii
Alexandru Ciric, director general Institutul de Cercetare Alimentară: "Și pâinea poate fi falsificată.
Se pot adăuga aditivi, care ar menține-o proaspătă. Se pot adăuga și alte substanțe, ingrediente, care ar putea fi mai ieftine decât făina."
Nu ne putem da seama de cât de toxică este o pâine până nu o tăiem.
Citeste si: O fostă polițistă riscă să ajungă în spatele gratiilor. Femeia a ajuns virală pe rețelele de socializare după ce a făcut declarații șocante
Nici măcar prețul nu mai este etalon al calității, spun specialiștii. În primul rând, ar trebui să cumpărăm pâine ambalată. Importantă este și greutatea franzelei.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: Curs valutar BNR azi, 28 iulie 2022. Cum evoluează moneda euro?
Alexandru Ciric, director general Institutul de Cercetare Alimentară: "O pâine foarte ușoară înseamnă că porii sunt foarte mari și cumpărăm aer. Riscul alimentar transmis prin pâinea neambalată este destul de mare, să ne uităm la cât de ușoară este pâinea raportată la volumul ei."
Pâinea s-a scumpit cu 20% față de anul trecut
Așa se face că, potrivit experților, o pâine curată costă cel puțin 8 lei. Mult prea mult decât își permit oamenii de rând care abia fac față scumpirilor în lanț.
Citeste si: Exagerat cât au ajuns să coste patru mici în țara noastră. Au loc cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani
Pâinea se află în topul alimentelor care s-au scumpit. Prețul este cu peste 20% mai mare față de anul trecut.
"Nu mai există franzela la 1 leu! S-a făcut 1 leu 70."
"Enorm, enorm, noi care avem grâu românesc, nu mă așteptam la așa ceva."
În această brutărie, se vând aproximativ 300 de franzele la 1 leu 50 pe zi.
Citeste si: Care sunt plitele în tendințe în 2022?
"Sunt căutate în funcție de preț. Au crescut costurile. Noi încercăm să rezistăm, ne menținem pe linia de plutire."
Românii sunt cei mai mari consumatori de pâine din Uniunea Europeană. În medie, un român mânăncă 82 de kilograme de pâine pe an.