Close sidebar
Close sidebar

Pandemia nu se va încheia anul acesta. Explicaţiile directorului OMS pentru Europa

Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, care ar putea infecta circa 60% din populaţia Europei până în luna martie, a declanşat o nouă fază a pandemiei COVID-19 pe acest continent.

Diana Bostan,

Pandemia nu se va încheia anul acesta. Explicaţiile directorului OMS pentru Europa

[Sursa foto: istockphoto]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge, spune că pandemia nu se va termina în acest an deoarece "e prea devreme pentru a numi COVID-19 o boală endemică, chiar şi cu Omicron".

Ce a declarat directorul OMS pentru Europa

" Dintr-o perspectivă pur evolutivă, agenţii patogeni au tendinţa de a evolua spre o mai mare replicabilitate şi o virulenţă mai redusă în gazdele lor, adică oamenii. Şi Omicron pare să se încadreze în această logică şi se speră că va lăsa un grad ridicat de imunitate în rândul populaţiei, care ar putea ajuta la stabilizarea pandemiei.

Toţi viruşii evoluează şi suferă mutaţii, aşa că este foarte posibil să vedem o altă variantă undeva în lume, care s-ar putea răspândi rapid în alte locuri, aşa cum s-a întâmplat cu Delta şi Omicron", a spus Hans Kluge.

" Suntem încă în mijlocul acestei pandemii, în special din cauza inechităţii uriaşe în vaccinare, aşa că, din păcate, această pandemie nu se va încheia în 2022.

Dar, pe măsură ce intrăm în cel de-al treilea an, sper să se încheie cel puţin faza acută. Este prea devreme pentru a numi COVID-19 o boală endemică. Endemicitatea presupune o circulaţie stabilă a virusului la niveluri previzibile de transmitere. Avem încă o mulţime de incertitudini ", a mai spus Kluge.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Noi centre de testare în Capitală, cu program non-stop

El consideră varianta Omicron destul de periculoasă

" A spune că e ca o gripă nu va face decât să îi facă pe oameni să coboare garda, ceea ce este ultimul lucru pe care ar trebui să îl facă acum.

Gripa şi SARS-CoV-2 sunt două familii de virusuri foarte diferite, care generează reacţii foarte diferite. Amintiţi-vă că gripa ucide aproximativ 15.000 de persoane pe an într-o ţară precum Marea Britanie sau Spania, într-un an obişnuit. Dar o persoană complet vaccinată este de zece ori mai protejată împotriva bolilor grave sau a decesului decât o persoană nevaccinată sau doar parţial vaccinată. Prin urmare, vaccinarea rămâne crucială, atât pentru gripă, cât şi pentru COVID-19", avertizează şeful OMS pentru Europa.

Citeste si: Bilanțul Sars-Cov-2 al zilei de azi. 12.000 de noi cazuri Coronavirus, detectate în ultimele 24 de ore

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI