Papa Francisc, 10 ani de pontificat. Pe data de 13 martie 2013, Papa Francisc a fost ales suveran pontif. Acesta a fost succesorul lui Papa Benedict, care a demisionat. Perioada de Pontificat a fost distinsă printr-o orientare progresistă, comparativ cu cea a predecesorilor săi.
Momente importante din cei 10 ani de pontificat
Iată câteva momente cheie, care au marcat cei 10 ani de pontificat ai Papei Francisc!
Pe data de 17 decembrie 1936, Jorge Mario Bergoglio se naşte la Buenos Aires, Argentina, din părinți imigranţi italieni. Este hirotonit preot pe 13 decembrie 1969. Acesta devine șef al iezuiților din Argentina, pe 31 iulie 1973.
La data de 20 mai 1992, este numit episcop de Auca şi auxiliar de Buenos Aires.
Este numit arhiepiscop, primat al Argentinei, pe 28 februarie 1998. Devine celebru datorită faptului că face naveta la serviciu cu mijloacele de transport în comun, nu locuieşte în palatul arhiepiscopal şi îşi găteşte singur.
Jorge Mario este numit cardinal de către Papa Ioan Paul al II-lea, pe 21 februarie 2001.
Cardinalul Joseph Ratzinger este ales papă după patru tururi de scrutin, pe 19 aprilie 2005.
Mai mult de atât, își ia numele de Benedict. Scurgerile de informaţii ulterioare arată că Bergoglio a ieşit pe locul al doilea în toate voturile secrete.
Pe 13 martie 2013, după ce Papa Benedict demisionează, Bergoglio este ales papă.
El îşi ia numele Francesco (Francisc) şi este primul papă non-european din ultimii 1.300 de ani.
Acesta face prima călătorie pastorală în afara Romei. El vizitează insula italiană Lampedusa şi condamnă "globalizarea indiferenţei" faţă de situaţia dificilă a migranţilor.
Pe 29 iulie, la bordul avionului papal, Francisc spune: "Dacă cineva este homosexual şi îl caută pe Domnul şi are bunăvoinţă, cine sunt eu să judec?", considerată cea mai conciliantă atitudine a unui suveran pontif faţă de persoanele LGBT.
Acesta face apel, pe 26 noiembrie, la o reînnoire profundă a Bisericii într-un document major, în care îşi prezintă papalitatea.
La data de 24 februarie 2014, Francisc a creat un organism nou în cadrul Vaticanului. Scopul era acela de a coordona afacerile economice şi administrative.
El vizitează Ţara Sfântă între 24-26 mai. Devine primul suveran pontif care depune o coroană de flori la mormântul fondatorului sionismului modern.
Pe 18 iunie 2015, acesta a publicat primul document papal dedicat mediului înconjurător, enciclica "Laudato Si". Scopul era acela de a îi îndeamnă pe liderii mondiali să asculte "strigătul Pământului şi strigătul săracilor".
În anul 2016, pe 8 aprilie, Francisc îi îndeamnă pe preoți, într-un document referitor la viața de familie, să fie deschiși și să accepte catolicii divorțați sau recăsătoriți. De asemenea, a încurajat persoanele LGBT.
A respins ideea de căsătorie între persoanele de același sex.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citește și: Aniversarea Papei Francisc: Suveranul împlineşte 10 ani de pontificat
Pe 26 iunie, creştinii au datorat scuze comunităţii LGBT. Mai mult de atât, pe 2 noiembrie, Francisc a spus reporterilor că interdicţia catolică privind preoţii femei este pentru totdeauna.
Papa Francisc a declarat într-o scrisoare, pe 2 ianuarie 2017, faptul că episcopii trebuie să arate toleranță zero față de clericii care abuzează sexual copiii.
Tot în acest an, pe 28 iunie, Cardinalul George Pell a fost acuzat de multiple crime sexuale, în Australia.
Pe 1 iulie, cel mai important teolog al catolicismului, care a fost în dezacord cu viziunea suveranului pontif privind o Biserică mai incluzivă, este înlocuit de Francisc.
În anul 2018, la câteva zile după ce i-a luat apărarea unui episcop chilian, Papa Francisc a trimis în Chile un expert în abuzuri sexuale pentru a investiga cazul episcopului acuzat de crime sexuale împotriva minorilor.
Pe 18 mai, episcopii din Chile demisionează după participarea la întâlnirea de criză cu Papa Francisc. Acesta acceptă multe demisii în lunile următoare.
Papa Francisc a acceptat demisia cardinalului american Theodore McCarrick. În februarie 2019, Francisc îl cateriseşte după ce Biserica îl găseşte vinovat de abuzuri sexuale asupra minorilor.
Între 25-26 august, el face a vizită în Irlanda. De asemenea, afirmă că eşecul Bisericii de a aborda în mod adecvat infracţiunile "respingătoare" de abuz al preoţilor asupra copiilor din Irlanda este o sursă de ruşine pentru catolici.
Vaticanul semnează, pe 22 septembrie, un acord istoric ce oferea un cuvânt de spus referitor la numirea episcopilor din China.
Papa a deschis o întâlnire cu o durată de patru zile cu liderii catolici, pe 21 februarie 2019. Tema întâlnirii era cea a abuzurilor sexuale asupra minorilor.
Acesta se întâlnește cu liderii din Sudanul de Sud și le sărută picioarele, pe 19 aprilie. Îndemnul acestuia a fost de a nu se întoarce la un război civil. Pe 24 mai, a numit câteva femei într-un departament-cheie al Vaticanului.
În ianuarie 2020, a numit prima femeie care va ocupa un post de rang înalt în cadrul Secretariatului de Stat. În august 2020, numeşte şase femei în Consiliul de finanţe al Vaticanului.
Papa Francisc a făcut o vizită în România
Papa a cerut iertare în numele Bisericii Catolice, în timpul vizitei din România, pentru tratamentul aplicat etniei rome.
În anul 2020, Papa a respins o propunere de a permite ca unii bărbați căsătoriți să fie hirotoniți în zonele îndepărtate din Amazon.
La data de 7 martie, și-a anulat aparițiile publice, din cauza pandemiei COVID-19. De asemenea, toate călătoriile au fost anulate.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Acesta l-a demis pe cardinlaul italian Giovanni Angelo Becciu din postul de la Vatican, pe 24 septembrie. Cardinalul a fost acuzat de deturnare de fonduri și nepotisme. Becciu a negat orice abatere.
Din cauza unor afecțiuni sciatice, care i-au provocat dureri la piciorul drept, pe 31 decembrie, Papa a lipsit de la slujbele din ajunul și ziua de Anul Nou.
Papa Francisc a schimbat, pe data de 2021, legea Bisericii. A declarat că femeile pot servi ca cititoare la liturghii și pot împărți împărtășania.
Pe 5 martie a reluat călătoriile și a făcut prima vizită a unui suveran pontif în Irak.
Papa Francisc este supus unei intervenții chirurgicale pe 4 iulie. Acestuia i-a fost extirpată o parte din colon.
La data de 16 iulie, Francisc a anulat deciziile celor doi predecesori și a reimpus restricții asupra Liturghiei în latină în stil vechi.
Joe Biden a afirmat, pe 29 octombrie, faptul că suveranul pontif i-a spus că este un ,,bun catolic'', care poate primi împărtășanie.
În anul 2022, pe data de 25 februarie, Papa a vizitat Ambasada Rusiei la Vatican. Acesta a transmis îngrijorarea referitor la invazia Rusiei în Ucraina.
Citește și: Papa Francisc- „ A fi homosexual nu este o crimă”
Papa Benedict moare, pe 31 decembrie, în mănăstirea din Vatican. Acolo a trăit încă de când și-a dat demisia, în 2013.
Pe 11 ianuarie 2023, Cardinalul conservator Pell a decedat, la Roma. Acesta a scris un memoriu anonim din 2021, în care a condamnat papalitatea lui Francisc drept ,,catastrofă''. Acest lucru s-a aflat ulterior.
Sursa: News.ro