Spațiul, dotat cu cele mai noi tehnologii de comunicare, pentru ca procurorii și polițiștii specializați să poată continua singurul program de pregătire aprofundată din România, în domeniul investigării violenței sexuale împotriva copiilor, a fost amenajat de către Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale cu sprijinul UNICEF în România, în cadrul proiectului „Justiție pentru copiii victime ale abuzului sexual”. O echipă de șase procurori a fost pregătită, în ultimul an, de Prof.

Univ. Dr. Irit Hershkovitz, profesor titular (emerit) & cercetător în cadrul Facultății de Asistență Socială și Științe ale Sănătății, Universitatea din Haifa, Israel, în domeniul intervievării criminalistice. Parchetul de pe lângă Tribunalul București a înregistrat un număr record de trimiteri în judecată și procese mai scurte, ca urmare a organizării unui circuit special de raportare și investigare a suspiciunilor de violență sexuală împotriva copiilor.

Infracțiunile care implică violență sexuală și ale căror victime sunt copii sunt fapte dificil de investigat, care necesită abilități speciale din partea investigatorilor, pentru ca dezvăluirile să ajungă complete și probate în instanță. Sute de studii internaționale au arătat că interviurile realizate pe baza protocolului NICHD-Revizuit ajută nu doar la obținerea unor informații vitale anchetei penale, ci la o mai bună protejare emoțională a copilului prin identificarea nevoilor particulare și direcționarea către servicii de suport. Dar aceste abilități obținute prin pregătire de specialitate se pierd în cel mult șase luni, dacă investigatorii nu sunt implicați în programe de pregătire profesională continuă, arată cercetările internaționale.

Citește și: Radu Ayan, copilul de 2 ani dispărut în județul Botoșani, a fost găsit! Unde se afla băiatul?

Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale și UNICEF România vin în sprijinul Grupului de Lucru împotriva Abuzurilor Sexuale organizat la nivelului Parchetului de pe lângă Tribunalul București, pentru ca aceste performanțe să aibă continuitate.

Investigarea violenței sexuale împotriva copiilor este prioritară pentru noi și de aceea am desemnat, încă din urmă cu un an, procurori care să investigheze exclusiv aceste tipuri de cauze.

Progresul este vizibil: mai puțini procurori, dar mai bine pregătiți pentru acest domeniu, au trimis în judecată mai multe dosare și au soluționat mult mai repede acest tip de cauze. Sala de training ne oferă independență și flexibilitate, întrucât pe fondul fluctuației de personal din parchetele locale, avem nevoie să menținem gradul de pregătire și o continuitate în specializarea procurorilor ”, arată prim-procurorul Adrian Țîrlea.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Mihaela Chiper, președinte al Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, afirmă: „ Procurorii din București au un avans considerabil față de restul țării. Folosesc de mulți ani camera de audieri pentru copii. Și-au rafinat metodele de lucru și de mai bine de un an au acces la cea mai înaltă cunoaștere în domeniul investigării violenței sexuale împotriva copiilor. Stabilitatea profesioniștilor din acest domeniu este însă o limită pe care managementul acestui parchet a depășit-o cu rezultate atât de bune pentru anchete, dar mai ales pentru copiii care au trecut pragul instituției. După abuz sexual, singura grijă pentru copiii și adulții care îi protejează ar trebui să fie accesul într-un program de sprijin, nu să convingă sistemul de justiție că sunt victime ”.

Relația de încredere dintre copil și intervievator este singura care poate conduce la o dezvăluire.

Această relație dintre copil și reprezentanții statului ar trebui să nu se oprească la audiere și să continue cu ceilalți actori implicați în managementul cazului ”, a explicat procuroarea Alexandra Tomescu, care, pe parcursul supervizării a trimis în judecată peste 30 de agresori sexuali din Capitală și a efectuat peste 70 de audieri pe baza protocolului NICHD-R.

Citește și: Veste proastă primită de Simona Halep înainte de meciul cu "noua Sharapova" la turneul de la Miami

Înregistrăm cel mai mare număr de sesizări privind infracțiuni sexuale comise asupra copiilor la nivel de țară. Schimbarea modului nostru de lucru a condus și la creșterea încrederii de a face dezvăluirea. Tot mai mulți profesioniști din sisteme complementare (protecția copilului, învățământ, sănătate) se îndreaptă către noi să aflăm adevărul și să protejăm în același timp copilul. Dacă în urmă cu cinci, șase ani erau sub 200 de sesizări pe an în Capitală, în 2022 creșterea a fost vizibilă, 391 de cauze, iar în 2023, peste 400 de cauze în care s-a sesizat o formă de abuz sexual contra minorilor ”, declară Marian Trușcă, coordonatorului Grupului de Lucru împotriva Abuzurilor Sexuale de la Parchetul Capitalei.

Pregătirea profesioniștilor care lucrează în domeniul investigării infracțiunilor sexuale împotriva copiilor este crucială pentru respectarea drepturilor copiilor și pentru înfăptuirea unei justiții care să țină cu adevărat cont de interesele lor. Mă bucur că acest parteneriat între UNICEF România, societatea civilă și instituții ale statului are deja rezultate concrete și care vor aduce schimbări pe termen lung. UNICEF rămâne un partener dedicat pentru toate instituțiile care protejează drepturile copiilor, punându-și la dispoziție sprijinul ori de câte ori este necesar ”, a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Parteneriatul dintre Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale și UNICEF în România se desfășoară în perioada octombrie 2022 – iunie 2024 și are ca scop îmbunătățirea procedurilor judiciare în cazurile de violență sexuală cu victime copii, dar și crearea unei rețele de profesioniști din sistemul judiciar, medicină legală și DGASPC-uri, centrată pe obținerea unor probe solide în dosarele de violență sexuală împotriva copiilor. În cadrul acestei inițiative, peste 400 de profesioniști locali, printre care psihologi și medici legiști, au participat la traininguri menite să-i ajute să-și alinieze activitatea cu standardele recunoscute internațional privind intervievarea copiilor victime ale violenței sexuale și recomandărilor internaționale privind managementul acestor cazuri.

Despre Parchetul de pe lângă Tribunalul București

Parchetul de pe lângă Tribunalul București este una dintre cele mai mari unități de parchet din Ministerului Public, cu competență în investigarea infracțiunilor de mare violență, corupție, infracțiuni economico-financiare și infracțiuni informatice. În ciuda schimbărilor aduse Codului de procedură penală care au dat competența de investigare a violenței sexuale împotriva copiilor parchetelor de pe lângă judecătorii, procurorii de la Parchetului de pe lângă Tribunalul București au continuat să preia anchetele complexe.

Cazurile unor pedofili precum Ninel Șerbănescu sau Eugen Stan au arătat scăpările sistemului orientat spre investigarea agresiunilor sexuale împotriva copiilor ca fiind cazuri unice, ceea ce permitea înregistrarea sesizării victimelor aceluiași agresor la mai multe parchete. Biroul Agresiuni Sexuale din cadrul Serviciului Omoruri al Direcției de Poliție a Municipiului București a fost înființat în acest context, însă numărul de lucrători nu permite anchetarea tuturor suspiciunilor de violență sexuală împotriva copiilor înregistrare pe raza municipiului București. Grupul de Lucru împotriva Abuzurilor Sexuale a fost organizat la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul București în scopul unei mai bune coordonări a activității pe acest domeniu, reunind în prezent patru procurori din Parchetul de pe lângă Tribunalul București, dar și alți 8 de la nivelul parchetelor de sector.

Despre Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale

Înființată în februarie 2021, Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale are ca misiune pe termen lung să contribuie la conștientizarea nevoii de reacție la violența sexuală în societatea românească și să se asigure că statul previne și penalizează eficient violența sexuală, protejează și susține vindecarea traumei și recuperarea socială a victimelor. În parteneriat cu Ministerul Public, a amenajat cu sprijinul partenerilor săi 8 spații dedicate audierii copiilor în parchetele de pe lângă tribunalele Constanța, Vâlcea, Vrancea, Sibiu, Mureș, Argeș, Bacău și București, plus un centru integrat pentru investigarea violenței sexuale împotriva copiilor la Săftica, Ilfov.

Pentru mai multe informații, accesați https://www.facebook.com/AsociatiapentruVIS.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si