Medicul a efectuat primul transplant de ficat în 1963 si a realizat, de asemenea, progrese în transplantul de rinichi. El era numit de multe ori "parinte transplantului modern".
Thomas Starzl a dezvoltat utilizarea de medicamente pentru a preveni respingerea organelor, ceea ce a facut posibila utilizarea pe scara larga a transplantului de organe.


De asemenea, el a efectuat cercetari asupra utilizarii de organe de animale pentru transplant la om.
El a scris si o carte de memorii, "The Puzzle People", care a fost considerata de Wall Street Journal drept una dintre cele mai bune carţi scrise vreodata despre viaţa unui medic, scrie AGERPRES.

Medicul Irinel Popescu. Profesor la  Universitatea de Medicina si Farmacie ”Carol Davila”, a comentat despre moartea lui Thomas Starzl pe pagina sa de Facebook. 

"A murit Thomas Starzl (n. 1926). A fost unul dintre titanii care au schimbat fata medicinei moderne.
Datorita lui avem astazi transplantul de ficat, o operatie despre care, la inceput, multi spuneau ca nu se va putea face niciodata. Astazi sint mii de bolnavi care beneficiaza anual de transplant hepatic.


 

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un avion a cerut aterizarea de urgență în România. După ce a zburat în cerc deasupra judeţului Vâlcea, a aterizat pe Otopeni- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Tot datorita lui avem un imens volum de cunostinte despre fiziologia si patologia ficatului, despre imunologia de transplant si despre medicatia imunosupresoare (este cel care a introdus Tacrolimusul), despre infectii, cancere, boli neurologice, boli metabolice,etc.
A avut contributii importante in transplantul de rinichi (are prima serie de bolnavi din lume cu supravietuire importanta utilizind asocierea terapeutica de cortizon cu imuran), in transplantul de intestin subtire (centrul de la Pittsburgh fiind printre cele mai active din lume), si in xenotransplant (realizat inclusiv la nivel clinic prin doua transplante de la babuin la om si studiat foarte mult in laborator).

 

A fost un pionier in adevaratul sens al cuvintului, infruntind cu mult curaj dificultatile inceputului, trecind cu o admirabila demnitate peste insuccese, crezind in idealul sau, triumfind pina la urma si lasind o uriasa mostenire medicinei moderne.
In orasul Pittsburgh a creat un mare centru de transplant si o mare scola de transplantologie, la care s-au format multi dintre sefii programelor din transplant din SUA si din intreaga lume. Numarul de lucrari stiintifice produse de scoala de la Pittsburgh a fost imens, Thomas Starzl numarindu-se printre cei mai citati savanti ai tuturor timpurilor.

 

Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro

Citeste si: Gest total neașteptat făcut de Dana Roba după ce a confirmat că este într-o relație- radioimpuls.ro

Citeste si: După ce orașele le-au fost luate cu asalt de americani, italienii s-au prins că pot cumpăra și ei case de 1 euro: „Am fost orbi”- antena3.ro

Am avut privilegiul sa lucrez sub indrumarea lui la inceputul anilor '90, ceea ce a insemnat o mare sansa pentru cariera mea profesionala. Thomas Starzl a fost oaspetele Bucurestiului de doua ori: prima oara in 1996, cu ocazia lansarii cartii sale de memorii" The Puzzle People" ("Oamenii mozaic"), aparuta la Editura Medicala si apoi, in 2003, cu ocazia unui simpozion chirurgical. Un Amfiteatru din Spitalul Fundeni ii poarte numele.
Dumnezu sa-l odihneasca in pace!",  
a scris medicul Irinel Popescu. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si