UPDATE.  Guvernul a publicat forma finală a pachetului de măsuri fiscal-bugetare, cu amendamente, pentru care și-a asumat răspunderea în Parlament.

Puteți consulta documentul cu „Legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung” AICI.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a transmis marți, că a decis să își asume răspunderea în Parlament pe un pachet de măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, lupta împotriva evaziunii, precum și reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile.

Citește și: Ce efecte neașteptate are pachetul de măsuri fiscale al Guvernului Ciolacu. Top 10 surprize neplăcute

Marcel Ciolacu, despre măsurile fiscale

„Am decis să îmi asum răspunderea în Parlament pe un pachet de măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, lupta împotriva evaziunii şi reaşezarea sistemului fiscal pe baze echitabile”, a transmis premierul Marcel Ciolacu, pe Facebook, în ziua asumării răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri fiscale.

„Ca premier, sunt obligat să pun interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulţumite că fac profituri nu de miliarde de euro, ci “doar” de sute de milioane de euro”, a mai spus acesta.

Parlamentul se va reuni marți, de la ora 18:00, în ședința comună pentru asumarea răspunderii Guvernului pe măsurile fiscale. Amendamentele parlamentarilor la proiectul Executivului pot fi depuse până la ora 13:00.

Guvernul va avea o ședință la ora 15:00 pentru a discuta și intregra amendamentele acceptate în proiectul de lege.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Parlamentul se reunește în ședință comună, marți, pentru asumarea răspunderii Guvernului pe măsurile fiscale. Ciolacu: „Îmi asum răspunderea în Parlament pe un pachet de măsuri care vizează stoparea risipei bugetare”

Parlamentul se reunește în ședință comună, marți, pentru asumarea răspunderii Guvernului pe măsurile fiscale. Ciolacu: „Îmi asum răspunderea în Parlament pe un pachet de măsuri care vizează stoparea risipei bugetare”

[Sursa foto: Facebook Marcel Ciolacu]

USR atacă la CCR pachetul de măsuri fiscale

USR susține că a intrat în posesia avizului elaborat de experții din Ministerul Justiției pentru pachetul de măsuri fiscale care prevede creșteri de taxe.

„Că Marcel Ciolacu calcă în picioare Constituția, Codul Fiscal, Legea responsabilității fiscal-bugetare știam deja cu toții. Dar cum a putut Alina Gorghiu, ministru PNL, să dea un aviz favorabil având aceste argumente solide de neconstituționalitate pregătite de experții ministerului?”, a spus președintele USR, Cătălin Drulă, potrivit Hotnews.

Cătălin Drulă afirmă că încălcarea flagrantă a legii și a Constituției nu poate rămâne fără urmări. Totodată, el spune că va ataca la Curtea Constituțională „această lege abuzivă, antieconomică și neconstituțională”, alături de Forța Dreptei.

„Dacă Alina Gorghiu a ales să ignore argumentele experților din Ministerul Justiției, noi le vom aduce în fața judecătorilor Curții Constituționale, alături de alte motive temeinice”, a mai adăugat el.

Ultima formă a noilor măsuri ce urmează a fi asumate de Guvern

Proiectul de lege privind noile măsuri fiscale prevede impozit de 1% pe cifra de afaceri a IMM-urilor până la venituri de 60.000 de euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%

Companiile care au afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti impozitul minim de 1% pe cifra de afaceri. Același lucru se va întâmpla și cu băncile.

Scutirea impozitului în IT se menține doar pentru veniturile de sub 10.000 de lei brut și se introduce plata CASS în agricultură, construcții și industria alimentară.

Citește și: VIDEO- Forma finală a revoluției fiscale. Salariul minim nu va crește de la 1 octombrie, ci la începutul lunii noiembrie

Printre prevederile actului normativ se numără și reducerea numărului total de funcții de conducere și se condiționează acordarea voucherelor de vacanță de nivelul salariului și limitarea nivelului sporurilor.

În plus, se majorează acciza la alcool și tutun, crește TVA-ul de la 5% la 9% pentru locuințe și panouri fotovoltaice. Coaliția a decis să introducă o taxă de 0,3% pentru imobilele mai scumpe de 500.000 de euro și mașinile cu o valoare de peste 75.000 de euro. Taxa urmează să se aplice pentru suma care reprezintă diferența dintre plafon și valoarea proprietății.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Pentru produsele cu un conținut ridicat de zahăr, TVA-ul va crește de la 9% la 19%. 

Liderii Coaliției, întâlnire la Palatul Victoria pentru stabilirea amendamentelor la proiectul privind măsurile fiscale

Liderii coaliției s-au întâlnit, marți, la Palatul Victoria, înainte de ședința de Guvern, pentru stabilirea amendamentelor probă în proiectul de lege privind asumarea răspunderii Guvernului pe măsurile fiscale. 

Apariția unui nou articol prevede o naționalizare a Pilonului 2 de pensii, potrivit surselor politice, scrie News. 

Articolul nou apărut prevede că „ persoanele care până la data de 1 ianuarie 2024 au aderat la un fond de pensii pot opta individual, în scris, pentru a rămâne participant la fondul de pensii unde figurează în evidenţe până cel târziu la data de 31 martie 2024.

În plus, persoanele prevăzute la alin.(1) şi (2) ale art. 30 în vigoare la data de 31 decembrie 2023, care nu îşi exprimă opţiunea de aderare la fondul de pensii unde se află în evidenţe rămân asigurate în sistemul public de pensii”.

Acest articol a provocat scandal în coaliţie, iar liberalii au respins prevederea.

O altă prevedere se referă la taxarea băncilor. Acestea ar trebui să plătească impozitul de 2% pe cifra de afaceri în 2024 și 2025.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si