Paște Ortodox 2021. Când pică sărbătoarea Învierii Domnului
Ne apropiem cu pași repezi de marea sărbătoarea ortodoxă a Învierii Domnului. Anul acesta Paștele va avea loc pe 2 mai 2021. Este sărbătoarea care are o dată variabilă și în jurul căreia se fixează și data altor sărbători.
În 2021 sărbătoarea Învierii lui Iisus Hristos are loc duminică pe 2 mai. Paștele catolic s-a sărbătorit pe 4 aprilie 2021. Învierea lui Iisus Hristos are o dată variabilă de prăznuire, în fiecare an. Regula exactă de calculare a fost numită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Paștele este sărbătorit, an de an, în duminica următoare după luna plină care are loc după echinocțiul de primăvară.
Dacă această zi se suprapune cu duminica Paştelor iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.
Se spune că de Paște sărbătorim „omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi veşnice şi săltând îl lăudam pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat şi preamărit, Dumnezeul părinţilor noştri”.
Învierea Mântuitorului Iisus Hristos- una dintre cele mai importante sărbători
Paștele este un moment important pentru creștinii de pretutindeni. „Paști” este un cuvânt grecesc ce înseamnă „trecere”. Dacă nu exista Învierea lui Iisus Hristos, Biserica ortodoxă nu se întemeia. De asemenea, creștinismul nu se răspândea și nu era crezut de către oameni.
Din evanghelii oamenii au aflat că în prima zi din săptămână femeile merg cu miresme la mormântul Mântuitorului. Ele voiau să ungă după obicei, trupul lui Iisus. Maria Magdalena vine alături de femei și ajunge prima la mormânt. Ea vede piatră ridicată și mormântul gol, apoi fuge să le zică apostolilor. Maria Magdalena nu mai vede îngerul care le întâmpină pe restul femeilor și nici nu-i ascultă mesajul, conform căruia fiul lui Dumnezeu a Înviat.
Femeile mironosițe merg și ele către apostoli să vestească întâmplările, însă sunt întâmpinate de Iisus: „Bucuraţi-vă” şi „Nu vă temeţi”. El le repetă îndemnul dat de înger: „Duceţi-vă şi vestiţi fraţilor Mei, să meargă în Galileea şi acolo mă vor vedea”.
Ioan și Petru ajung și ei la mormânt și intră să vadă cele întâmplate. Acolo mai existau doar giulgiul și mahrama care arătau că Iisus a Înviat. A fost o experienţă învăluită în taină, care a constituit o adevărată iluminare. Din această clipă, Ioan a crezut fără şovăială în Învierea lui Hristos.
Cei doi apostoli merg și vestesc și celorlalți că Iisus Hristos a Înviat. Maria Magdalena rămâne la mormânt și plânge.
Ea se gândește că trupul a fost furat.
În timp ce plângea i se arată doi îngeri, apoi chiar Iisus Hristos. După ce are loc recunoașterea lui Hristos, primește misiunea sa mergă si sa vestească ucenicilor: „Mergi la frații Mei si le spune: Ma voi sui la Tatăl Meu si Tatăl vostru”.
Chiar dacă trupul lui Iisus a fost îndumnezeit, ca și natura Sa omenească, firile continuă să rămână neschimbate și de sine stătătoare pentru veșnicie.