În 2021 sărbătoarea Învierii lui Iisus Hristos are loc duminică pe 2 mai. Paștele catolic s-a sărbătorit pe 4 aprilie 2021. Învierea lui Iisus Hristos are o dată variabilă de prăznuire, în fiecare an. Regula exactă de calculare a fost numită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Paștele este sărbătorit, an de an, în duminica următoare după luna plină care are loc după echinocțiul de primăvară.

Dacă această zi se suprapune cu duminica Paştelor iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.

Citeste si: Paștele Catolic 2021. Papa Francisc, mesaj emoționant la Sluja de Înviere: ”Creştinii să nu uite că temerile lor vor fi înlocuite de speranţă”

Se spune că de Paște sărbătorim „omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi veşnice şi săltând îl lăudam pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat şi preamărit, Dumnezeul părinţilor noştri”.

Învierea Mântuitorului Iisus Hristos- una dintre cele mai importante sărbători

Paștele este un moment important pentru creștinii de pretutindeni. „Paști” este un cuvânt grecesc ce înseamnă „trecere”. Dacă nu exista Învierea lui Iisus Hristos, Biserica ortodoxă nu se întemeia. De asemenea, creștinismul nu se răspândea și nu era crezut de către oameni.

Citeste si: Cum va fi vremea de Paștele Catolic. Ce spune prognoza meteo pentru noaptea de Înviere

paste ortodox 2021
Învierea Mântuitorului 2021.[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Din evanghelii oamenii au aflat că în prima zi din săptămână femeile merg cu miresme la mormântul Mântuitorului.

Ele voiau să ungă după obicei, trupul lui Iisus. Maria Magdalena vine alături de femei și ajunge prima la mormânt. Ea vede piatră ridicată și mormântul gol, apoi fuge să le zică apostolilor. Maria Magdalena nu mai vede îngerul care le întâmpină pe restul femeilor și nici nu-i ascultă mesajul, conform căruia fiul lui Dumnezeu a Înviat.

Citeste si: Pască fără aluat. Cum se prepară și care este ingredientul secret pentru cel mai iubit desert pentru masa de Paște

Femeile mironosițe merg și ele către apostoli să vestească întâmplările, însă sunt întâmpinate de Iisus: „Bucuraţi-vă” şi „Nu vă temeţi”. El le repetă îndemnul dat de înger: „Duceţi-vă şi vestiţi fraţilor Mei, să meargă în Galileea şi acolo mă vor vedea”.

Ioan și Petru ajung și ei la mormânt și intră să vadă cele întâmplate. Acolo mai existau doar giulgiul și mahrama care arătau că Iisus a Înviat. A fost o experienţă învăluită în taină, care a constituit o adevărată iluminare. Din această clipă, Ioan a crezut fără şovăială în Învierea lui Hristos.

Citeste si: Când se vopsesc ouăle de Paște. În ce interval de timp trebuie să faci asta

Citeste si: Tavi Clonda, nemulțumiri legate de Disneyland! Artistul a discutat despre aspectele care nu îi convin în vacanță: „E mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”- radioimpuls.ro

Cei doi apostoli merg și vestesc și celorlalți că Iisus Hristos a Înviat. Maria Magdalena rămâne la mormânt și plânge. Ea se gândește că trupul a fost furat.

În timp ce plângea i se arată doi îngeri, apoi chiar Iisus Hristos. După ce are loc recunoașterea lui Hristos, primește misiunea sa mergă si sa vestească ucenicilor: „Mergi la frații Mei si le spune: Ma voi sui la Tatăl Meu si Tatăl vostru”.

Chiar dacă trupul lui Iisus a fost îndumnezeit, ca și natura Sa omenească, firile continuă să rămână neschimbate și de sine stătătoare pentru veșnicie.

Citeste si: Mesaje de PAŞTELE CATOLIC 2021: Topul celor mai frumoase mesaje, SMS-uri, urări, felicitări de PAŞTELE CATOLIC!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si