Paștele Blajinilor 2023. Paștele sau Paștile Blajinilor este o sărbătoare religioasă, considerată de unii ca fiind creștină, iar de alții ca fiind o sărbătoare cu rădăcini păgâne cu influențe creștine considerabile. 

Paștele Blajinilor 2023

Tradițional, Paștile Blajinilor se sărbătorește în lunea de după Duminica Tomii, la o săptămână de la Învierea Domnului,  Paștile propriu-zis. În localitățile rurale mai mari și în orașele în care sunt mai multe cimitire, sărbătoarea are loc timp de mai multe zile, începând de sâmbătă.

În 2023, Paștele Blajinilor are loc la data de 24 aprilie, într-o zi de luni. Paștele ortodox este sărbătorit pe 16 aprilie.

Blajinii mai sunt cunoscuți și sub numele de Rohmani.

Citește și: Calendar ortodox 3 mai 2022: Ce sărbătoare este marţi?

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Potrivit tradiției, aceștia au fost printre cei dintâi oameni de pe Pământ și că sunt incapabili de a face rău, trăind dincolo de lumea văzută.

Tradiții de Paștele Blajinilor

Paștele Blajinilor 2023. Ce se face și ce nu se face în această zi de mare sărbătoare?

Paștele Blajinilor 2023. Ce se face și ce nu se face în această zi de mare sărbătoare?

[Sursa foto: colaj pixabay]

În această zi, în Botoșani, bătrânii dădeau de-a dura ouă roșii în amintirea Blajinilor, iar în Bucovina se mânca la iarbă verde, unde multe firimituri erau lăsate să cadă intenționat pe pământ, întru pomenirea celor morți.

În cele mai multe locuri din țară noastră, oamenii merg în această zi la cimitire, dând de pomană ouă roșii, pască și cozonac și punând flori pe morminte.

De Paștele Blajinilor nu se pomenesc doar morții cunoscuți pe linia ascendentă a unei familii, ci întregul neam al strămoșilor comuni: Uitații, Neștiuții, Albii.

Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Pe ce dată pică și ce tradiții trebuie să respectăm?

Fiecare femeie aduce cu ea un ștergar strâns la un capăt și legat cu o lumânare. Aceste ștergare se dăruiesc preotului care citește pomelnicele.

Există și credință că ei provin din copii nebotezați, morți imediat după naștere. Alteori sunt priviți că fiind cei care susțîn stâlpii pământului. Fără Blajini, lumea s-ar scufundă în haos.

În Bucovina se spune că "Blajinii sunt jumătatea de sus om, iar jumătatea de jos peste și trăiesc într-un pârâu; femeile și fetele lor cânta foarte frumos, încât răsună văile de cântecele lor melodioase".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si