Paștele catolic 2023.  Paștele catolic se sărbătorește cu exact o săptămână înainte de Paștele ortodox. Ca la ortodocși, și Paștele catolic vine cu numeroase tradiții. 

În acest an, Paștele catolic se va sărbători pe data de 9 aprilie 2023, iar cel ortodox pe 16 aprilie.

Tradiții și obiceiuri importante de Paștele catolic

Câteva tradiții foarte importante sunt cele ale binecuvântării focului, aprinderea lumânării pascale și a celorlalte lumânări, cântările adresate lui Hristos, lecturile din Vechiul Testament, proclamarea Evangheliei Învierii și Împărtășirea credincioșilor.

De asemenea, clopotele bisericilor din Franța nu vor mai suna de joi până sâmbătă. Acestea sunt plecate de la Roma.

Se întorc, potrivit tradiției, în noaptea de Paști, vărsând pe drum dulciuri pentru copii.

Citește și: Florii 2023. Superstiții și tradiții populare în Duminica Floriilor

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Mai mult de atât, după slujbă, familia urmează să se reunească în jurul unui platou cu friptură de miel. În câteva regiuni franceze se spune că un iepure este cel care aduce ouă, pe care le ascunde în cuiburile făcute de către copii.

În Italia, „Colomba” este prăjitura care se prepară de Paște. Colomba este un cozonac în formă de porumbel. De asemenea, simbolizează veștile bune. În Italia se consump și friptură de miel în prima zi de Paște.

Luni se organizează de obicei picnicuri.

În Spania, prăjitura specifică este Mona. Acesta este un tip de cozonac auriu, peste care se adaugă ouă colorate. 

Tradiții și obiceiuri de Floriile catolice

În acest an, Floriile catolice se sărbătoresc pe data de 2 aprilie 2023. Acestea se sărbătoresc cu o săptămână înainte de Paștele catolic. Sărbătoarea simbolizează intrarea Domnului în Ierusalim, pe un asin, întâmpinat cu flori, ramuri de măslin și finic.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Denumirea provine de la zeița romană a florilor, Flora, zeița reînvierii naturii. Aceasta era sărbătorită pe data de 28 aprilie, prin ramuri înverzite, care simbolizau renașterea naturii. Creștinii au suprapus, pe parcurs, sărbătoarea peste prăznuirea Intrării Domnului în Ierusalim. Această sărbătoare are o semnificație puternică. Chiar dacă oamenii l-au primit cu mare fericire, Iisus a fost conștient de faptul că ei nu aveau sufletele deschise. Din acest motiv se spune că Iisus a plâns în ziua Floriilor.

Citește și: Care este semnificația religioasă și tradițională a Floriilor

În ceea ce privește tradițiile, mormintele celor decedați trebuie curățate. De asemenea, de cruci trebuie atârnate crenguțe de salcie, care trebuie sfințite înainte de către preot. Ramurile de salcie urmează să fie aduse acasă și păstrate în loc curat. Acestea trebuie puse lângă icoane. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si