Ziua migrantilor romani este sarbatorita in prima duminica dupa sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului.

„Prima duminica dupa sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului a fost dedicata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta sa de lucru din 25-26 februarie 2009, tuturor romanilor migranti. Aceasta duminica reprezinta un bun prilej de a adresa cuvant de binecuvantare si de intarire duhovniceasca credinciosilor ortodocsi romani care s-au stabilit sau lucreaza temporar in strainatate.

(...) Ne rugam Milostivului Dumnezeu sa daruiasca tuturor romanilor aflati printre straini sanatate si mantuire, pace si fericire, dimpreuna cu bucuria de a-si pastra totdeauna credinta ortodoxa, unitatea de neam si spiritualitatea romaneasca!”, transmite Patriarhia Romana printr-un comunicat de presa.

Patriarhia face o trecere in revista a modurilor in care Biserica a contribuit la marile evenimente istorice care au avut ca scop unitatea nationala a romanilor, precum Unirea Principatelor, Independenta Romaniei si Marea Unire din 1918, care a avut urmari pozitive inclusiv pentru Biserica.

De asemenea, institutia bisericii subliniaza ca a avut ca prioritate intarirea comunitatilor romanesti din diaspora, „o realitate noua care a capatat o amploare nemaiintalnita in istoria poporului roman”, ca a cultivat unitatea si identitatea romanilor prin infiintarea de eparhii si parohii si prin programe sociale, educationale si sociale, prin construirea de biserici ortodoxe peste granita, acolo unde sunt comunitati romanesti, si prin ajutor financiar, „dupa posibilitati”, semnand in acest sens un protocol de colaborare cu Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Cu ocazia zilei migrantilor romani, Patriarhul Daniel transmite si multumiri Primariei Capitalei si altor primarii si consilii judetene, precum si Guvernului, pentru banii oferiti pentru finalizarea Catedralei Mantuirii Neamului, amintind ca aceasta va fi sfintita in 25 noiembrie.

„Prin milostivirea lui Dumnezeu, cu rugaciunile Maicii Domnului, ale Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei, si ale tuturor sfintilor, prin darnicia clerului si credinciosilor Patriarhiei Romane din tara si strainatate, precum si a Guvernului Romaniei, a Primariei Municipiului Bucuresti, a altor primarii si a unor consilii judetene din Romania, in ziua de 25 noiembrie 2018, va fi sfintita Catedrala Nationala, acest edificiu nou fiind o necesitate liturgica practica, dar si un simbol al spiritualitatii romanesti. Catedrala Mantuirii Neamului sau Catedrala Nationala, cu hramul principal inaltarea Domnului si Ziua Eroilor, uneste simbolic iubirea fata de Dumnezeu a unui popor crestin, jertfelnic si darnic, cu recunostinta pe care o datoram permanent Eroilor Neamului. Multumim si pe aceasta cale ierarhilor, clericilor si credinciosilor din diaspora romana care, asemenea multor ctitori de biserici si manastiri, au sustinut impreuna cu romanii ortodocsi din tara, continuarea si finalizarea tuturor lucrarilor la Catedrala Nationala, traind astfel bucuria ca sunt si ei neam de voievozi, romani iubitori de Hristos, ctitori de Biserica si de Neam”, transmite Patriarhia.

Primaria Capitalei a alocat anul acesta o noua suma de bani pentru lucrarile de la Catedrala Mantuirii Neamului. Astfel, pe langa cei 15 milioane de lei (in jur de 3 milioane de euro) alocati deja in buget, vor mai fi dati inca 10 milioane de lei (aproximativ 2,3 milioane de euro). si Guvernul a dat anul acesta 115,5 milioane de lei pentru finalizarea edificiului.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Catedrala Mantuirii Neamului a primit si anul trecut 20 de milioane de lei (4,5 milioane de euro) de la Primaria Capitalei si 20 de milioane de lei de la Primaria Sectorului 1, la care s-au adaugat 5 milioane de lei (peste un milion de euro) de la Sectorul 5.

Desi au fost alocate fonduri consistente pentru constructia edificiului, in primavara acestui an inginerul sef Vasile Cracaoanu spunea ca nu mai sunt bani pentru continuarea lucrarilor. Catedrala este finalizata in proportie de 80 la suta.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si