Rata şomajului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii, atenţie, 15 ani! Patronii spun că ar mai fi nevoie de cel puţin un milion de angajaţi, dar n-au de unde să-i ia. De ce am ajuns aici? Simplu: 3,5 milioane de români au plecat din ţară în ultimii ani

FLORIN JIANU, PRESEDINTE CNIPMMR: Din datele pe care noi le detinem noi, pe piata fortei de munca e un deficit de cel putin un milion de angajati!

Totusi, sa vezi si sa nu crezi. Rata somajului este de numai 4,6 la suta, cel mai mic nivel din ultimii 15 ani. Ba ar mai fi o veste buna.

VIORICA VASILA DANCILA, PREMIER: Romania a avut o crestere economica de 7 la suta, cea mai mare din Uniunea Europeana.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Si-atunci, unde e problema? In primul rand, multi romani au plecat in strainatate. Cei care au ramas aici au asteptari salariale mari. Antreprenorii dau vina pe stat pentru asta.

FLORIN JIANU, PRESEDINTE CNIPMMR: Salariul mediu din mediul public fata de salariul mediu din privat e o diferenta de aproape 2.000 de lei. E o decuplare uriasa si statul devine concurent neloial.

In decembrie, 8 din 10 angajati din Ministerul de Finante au primit, in mana, salarii de peste 1000 de euro.

Nu un salariu mic! Cam cat, aproximativ? Nu stiu, peste 20 de milioane (n.r. lei vechi). 2000 de lei? 200 de lei, da! De la 2.000 (n.r. de lei) in sus. Cam in ce domeniu cauti? 

Problema e ca Romania e rupta in doua: daca in vestul tarii si in Bucuresti, spre exemplu, avem somaj aproape zero,  in sud si in est cifrele arata diferit! Tara noastra e campiona la exportat forta de munca si materii prime.

Daca va uitati la structura de exporturi a Romaniei, este plina de materii prime: exportam la porumb in prostie, exportam la grau in prostie! Problema poate fi rezolvata prin dezvoltarea unor industrii care sa prelucreze aceste resurse vandute afara mult prea usor.

OVIDIU NICOLESCU, CNIPMMR: Ocupi si forta de munca si ai un grad de valorificare foarte ridicat! E un instrument strategic national!

Bineinteles, e nevoie de atragerea de noi muncitori.

FLORIN JIANU, PRESEDINTE CNIPMMR: Sa aducem romani inapoi si asta poate fi facut cu ajutorul fondurilor europene! Sa reusim sa facem si noi infuzie, asa cum au facut si polonezii. Polonezii, la nivelul anului trecut au adus un milion de lucratori ucrainieni.

Dar muncitorii extracomunitari presupun in acest moment costuri mai mari decat cei din Uniunea Europeana.


 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si