In articol:
În 2024, Halloween-ul va fi sărbătorit pe joi, 31 octombrie. Aceasta este data tradițională la care se celebrează Halloween-ul în fiecare an, în ajunul Zilei Tuturor Sfinților, o sărbătoare cu rădăcini adânci atât în cultura celtică și cea romano-catolică.
Semnificația zilei de Halloween
Halloween-ul este cunoscut în prezent ca o sărbătoare populară, asociată cu costume, trick-or-treat (colindatul copiilor pentru dulciuri), decoruri tematice înfricoșătoare și petreceri. Însă, semnificația acestei zile are rădăcini mult mai vechi, care se leagă de tradițiile celtice și de credințele religioase.
Originea celtică
Halloween-ul își are originea în festivalul celtic Samhain, sărbătorit pe 31 octombrie.
Elementele creștine
În secolul al VIII-lea, Biserica romano-catolică a stabilit Ziua Tuturor Sfinților pe 1 noiembrie, sărbătorind astfel martirii și sfinții creștini. Seara dinaintea acestei zile a fost cunoscută sub numele de All Hallows' Eve (Ajunul Zilei Tuturor Sfinților), de unde derivă denumirea de Halloween.
De-a lungul timpului, Halloween-ul a devenit o sărbătoare laică, populară mai ales în Statele Unite și alte țări occidentale, în care oamenii se costumează în personaje înfricoșătoare sau amuzante.
Tradițiile de Halloween
În prezent, Halloween-ul este o ocazie pentru:
Costume și petreceri: Oamenii de toate vârstele se costumează în personaje fantastice sau înfricoșătoare, participând la petreceri tematice.
Decorarea locuințelor: Casele sunt decorate cu dovleci sculptați, pânze de păianjen false și alte elemente înfricoșătoare.
Trick-or-treat: Copiii merg din casă în casă pentru a colinda și a primi dulciuri, una dintre cele mai îndrăgite tradiții.