Paștele sau Învierea Domnului este una dintre cele mai mari sărbători din întreg anul. Data acestei sărbători diferă de la an la an, iar pentru a fi stabilită, Biserica Ortodoxă se ghidează după calendarul iulian, în timp ce Biserica Catolică se ghidează după calendarul gregorian.

Sărbătoarea Paștelui este precedată de o perioadă în care creștinii țin post 40 de zile. În aceste zile, ei renunță la produsele de origine animală și respectă tradițiile și obiceiurile populare în această perioadă.

maini cruce

Pe ce dată începe Postul Paștelui în 2024?

[Sursa foto: iStock]

Pe ce dată începe Postul Paștelui în 2024?

Sărbătoarea Învierii Domnului nu are dată fixă, așa cum am specificat anterior, însă în fiecare an ea este programată într-o zi de duminică.

Astfel, în anul 2024, Paștele pică pe data de 5 mai, ceea ce înseamnă că Postul Paștelui va începe la data de 18 martie, urmând să se termine pe data de 4 mai.

Citește și: Pe ce dată pică Paștele ortodox în 2024?

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Lăsata Secului pentru Postul Sfintelor Paști are două etape: 

  • Duminica Lăsatului sec de carne, pe 10 martie 2024
  • Duminica Lăsatului sec de brânză, pe 17 martie 2024

Cuvântul „sec” din sintagma „lăsatul secului” este înțeles ca fiin sinonim cu uscat, fără grăsimi, de post. Cu toate acestea, la Sfinții Părinți, accentul nu se pune pe mâncare.

Este vorba despre secul pe care îl cere postul ortodox și anume că omul păcătos trebuie, treptat, să dispară, conform crestinortodox.ro

Tradiții pentru Lăsata Secului în Postul Paștelui 2024

Pe parcursul Postului Paștelui, oamenii credincioși renunță la consumul produselor de origine animală, însemnând lactatele, ouăle și carnea.

În această perioadă credincioșii se roagă și fac fapte bune pentru a le fi iertate păcatele și pentru a se purifica sufletește.

De Lăsata Secului creștinii își invită rudele la masă, iar ele trebuie să vină cu daruri. Aceste daruri constau în preparate din carne, colaci și vin.

postul pastelui

Postul Paștelui începe pe data de 18 martie și se termină pe data de 4 mai 2024.

[Sursa foto: iStock]

Gospodinele nu trebuie să coasă și nici să toarcă pentru că altfel riscă să atragă bolile.

În zona Ardealului, femeile trebuie să spele bine vasele în care au gătit și mâncat alimente dulci. Așa, preparatele de post nu vor fi „spurcate”.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 17 ianuarie 2024?

În urmă cu mai mulți ani, de Lăsatul secului de brâ nză creștinii dansau pentru a crește cânepa și strigau femeile care stăteau pe margine și care nu erau invitate la dans. Dacă se întâmpla ca un copil să strănute în această zi, conform tradiției, va trebui să primească o vacă în dar.

La sfârșitul zilei, credincioșii gustau diverse preparate, închizând ochii și ieșeau afară de trei ori. După ce ieșeau afară de trei ori, conform tradiției, creștinii aruncau boabele la păsări și spuneau  „Cum nu văd eu acum nimic, așa să nu vadă paserile holda mea, ori holdele mele, ori grânele mele!”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si