Pe ce dată pică Rusaliile 2022? Biserica ortodoxă face un anunț foarte important legat de aceste date
Pe ce dată pică Rusaliile 2022? Reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prilej cu care angajații au zile libere legale. Află când pică Rusaliile 2022 și care sunt obiceiurile legate de aceste zile.
Pe ce dată pică Rusaliile 2022? Rusaliile nu au o dată fixă în care se sărbătoresc, ci aceasta se calculează în funcție de ziua în care pică Duminica Paștelui. Astfel, Duminica de Rusalii se celebrează la fix 50 de zile după sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
În 2022 creștinii ortodocși vor sărbători Paștele în 24 aprilie. Luni, a doua zi de Paște este zi liberă. La 50 de zile după Paște, creștinii sărbătoresc Rusaliile, mai exact pe data de 12 și 13 iunie.
Începând cu anul 2010 prima și a doua zi de Rusalii sunt zile libere prin lege.
Pe ce dată vor pica sărbătorile Rusaliilor în anii următori
Ziua sărbătoririi Rusaliilor se află în strânsă legătură cu ziua din an în care pică Învierea Domnului, astfel calculându-se la un interval de 50 de zile între acestea. Iată când s-au sărbătorit Rusaliile în trecut și care sunt zilele în care se vor serba acestea în următorii ani:
2023 – 4 și 5 iunie (Duminica de Paște se va sărbători pe 16 aprilie);
2024 – 23 și 24 iunie (Duminica de Paște se va sărbători pe 5 mai);
2025 – 8 și 9 iunie (Duminica de Paște se va sărbători pe 20 aprilie)
Tradiții de Rusalii
„Împănatul boului”. Acest obicei își are originile în Ardeal și presupune decorarea cu flori a unui bou, urmând ca acesta să fie lăsat să se plimbe de unul singur pe străzile satului. Când ajunge în fața bisericii localității, preotul sfințește animalul și apoi oferă de băut persoanelor care au participat la acest eveniment. Tradiția spune că după ce boul va fi eliberat, o fată trebuie să-l prindă și să-l îmblânzească, apoi să înconjoare masa din biserică de trei ori.
În bătrâni se zice că tânăra care reușește să ducă la bun sfârșit această misiune se va căsători în scurt timp;
„Dansul Călușarilor”. Acest obicei reprezintă un joc ce binecuvântează satul, aducând sănătate și noroc în gospodăriile oamenilor.
Se trage din zona Olteniei și presupune ca feciorii din sat să meargă din casă în casă pentru a alunga spiritele rele și necazurile. Aceștia sunt răsplătiți de locuitori cu frunze de pelin și nuc, usturoi, apă, sare și uneori chiar cu bani sau băutură;
„Purtarea frunzelor”. Această tradiție presupune ca în ziua Rusaliilor oamenii să își pună în sân leuștean, usturoi sau pelin pentru a fi ocoliți de spiritele rele;
„Udatul nevestelor”. Acest obicei ce își trage originile din Ardeal presupune ca femeile din sat să fie stropite cu apă de bărbați pentru a rămâne frumoase și sănătoase tot anul.