Ca în fiecare an, sărbătoarea de Sf. Mihail și Gavriil cade și în 2023 în ziua de 8 noiembrie. Este una dintre marile sărbători crești-ortodoxe cu dată fixă.  

În Biserica Ortodoxă anul bisericesc începe la 1 septembrie, iar în a treia lună a acestuia, în a 8-a zi, sunt serbaţi Sfinţii Îngeri.

Citește și: Calendar ortodox 24 septembrie 2023. Ce sărbătoare este duminică?

Nu doar Sfinții Mihail și Gavriil sunt cinstiți acum, ci este o mare sărbătoare a tuturor ierarhiilor cerești.

Sf. Mihai și Gavriil 2023- sărbătoarea puterilor cerești fără trup

Preoții spun că în data de 8 noiembrie 2023 "lăudăm și ne bucurăm de prăznuirea Soborului mai-marilor Arhi­strategi Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor fără de trup puteri”, după cum aflăm din introducerea Sinaxarului zilei din Mineiul pe luna noiembrie.

Sf. Mihail și Gavriil 2023 este o sărbătoare în care cinstim şi „adunarea celor nouă cete (îngereşti), Serafimii, Heruvimii, Scaunele, Domniile, Stăpâniile, Începătoriile, Puterile, Arhanghelii şi Îngerii”.

Citește și: Calendar ortodox octombrie 2023: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Sărbătoarea de Sf. Mihail și Gavriil datează din secolul al V-lea, potrivit Ziarului Lumina, iar cinstirea Sfinţilor Îngeri în Creştinism o întâlnim în mărturii încă din secolul al doilea.

Spre exemplu, Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful îi consideră fiinţe spirituale şi arată că erau cinstiţi de creştini. Cultul sfinților îngeri a luat o mare dezvoltare mai ales din secolul al 4-lea, de când avem și mărturii scrise despre sărbători și biserici închinate lor.

Sf. Mihai și Gavriil 2023 - sărbătoarea puterilor cerești fără trup

Sf. Mihai și Gavriil 2023 - sărbătoarea puterilor cerești fără trup

Alte sărbători ale Sfinților Îngeri

În calendarul ortodox sunt mai multe zile liturgice închinate cinstirii Sfinților Îngeri, dar sărbătoarea de Sf. Mihail și Gavriil este cea mai importantă.

Alături de ea, îngerii mai sunt pomeniţi, conform calendarului Bisericii Ortodoxe Române la:

- 6 septembrie, când cinstim o minune a Sfântului Arhanghel Mihail la Colose;

- la 26 martie, a doua zi după Buna Vestire,  când cinstim pe Sfântul Arhanghel Gavriil (primul sobor închinat lui),

- la 13 iulie facem pomenire de al doilea sobor al Sfântului Arhanghel Gavriil.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

La acestea se adaugă ziua de luni a fiecărei săptămâni ce este dedicată cinstirii Sfinţilor Îngeri. Îngerii sunt pomeniți de asemenea la fiecare Sfântă Liturghie, atât la rânduiala Proscomidiei, cât și în cadrul slujbei propriu-zise, unde avem mai multe rugăciuni adresate, prin care este cerut ajutorul lor.

Sf. Mihail și Gavriil 2023: ce semnificație au cei doi arhangheli

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt numiți și „Mai-mari voievozi ai oştilor cereşti”.

Pe ei îi rugăm „să ne acopere pe noi cu acoperământul aripilor slavei lor celei netrupeşti” şi să ne păzească izbăvindu-ne din nevoi, „ca nişte mai-mari peste cetele puterilor celor de sus”.

Citește și: Tradiții de Sf. Mihail și Gavril: Ce nu ai voie să faci pe 8 noiembrie?

Sfântul Nicodim Aghioritul explică şi lucrarea lor arătând că: „Arhanghelul Mihail se arată a fi un Înger fără de seamă al dreptăţii Dumnezeieşti, pentru că pe acesta îl vedem rânduit slujitor în a-i mustra şi a-i cuminţi pe cei răi, păzindu-i şi apărându-i pe cei buni”, iar „Arhanghelul Gavriil se arată a fi Îngerul cel fără de seamăn al bunătăţii şi milostivirii lui Dumnezeu, pentru că pe acesta îl vedem rânduit ca slujitor când are de făcut cuiva vreo milostivire excepţională, după cum lucrul acesta este vădit şi din multe altele, şi anume din bunele vestiri pe care le-a adus el lumii, cele despre marea milostivire a venirii lui Hristos”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si