Pe ce dată pică Sf. Mihail și Gavriil în 2023? Biserica Ortodoxă serbează acum tot soborul Sfinţilor Îngeri
Odată cu venirea toamnei, mulți români se întreabă pe ce dată pică Sf. Mihail și Gavriil în acest an pentru a-i felicita pe cei care poartă numele de Mihai, Mihaela, Gabriel sau Gabriela. Tu știi ce dată cade Sf. Mihail și Gavril în 2023 și ce semnificație are această zi sfântă?
Author: Sorin Negru vineri 22 septembrie 2023 , 21:09
Ca în fiecare an, sărbătoarea de Sf. Mihail și Gavriil cade și în 2023 în ziua de 8 noiembrie. Este una dintre marile sărbători crești-ortodoxe cu dată fixă.
În Biserica Ortodoxă anul bisericesc începe la 1 septembrie, iar în a treia lună a acestuia, în a 8-a zi, sunt serbaţi Sfinţii Îngeri.
Nu doar Sfinții Mihail și Gavriil sunt cinstiți acum, ci este o mare sărbătoare a tuturor ierarhiilor cerești.
Sf. Mihai și Gavriil 2023- sărbătoarea puterilor cerești fără trup
Preoții spun că în data de 8 noiembrie 2023 "lăudăm și ne bucurăm de prăznuirea Soborului mai-marilor Arhistrategi Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor fără de trup puteri”, după cum aflăm din introducerea Sinaxarului zilei din Mineiul pe luna noiembrie.
Sf. Mihail și Gavriil 2023 este o sărbătoare în care cinstim şi „adunarea celor nouă cete (îngereşti), Serafimii, Heruvimii, Scaunele, Domniile, Stăpâniile, Începătoriile, Puterile, Arhanghelii şi Îngerii”.
Sărbătoarea de Sf. Mihail și Gavriil datează din secolul al V-lea, potrivit Ziarului Lumina, iar cinstirea Sfinţilor Îngeri în Creştinism o întâlnim în mărturii încă din secolul al doilea.
Spre exemplu, Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful îi consideră fiinţe spirituale şi arată că erau cinstiţi de creştini. Cultul sfinților îngeri a luat o mare dezvoltare mai ales din secolul al 4-lea, de când avem și mărturii scrise despre sărbători și biserici închinate lor.
Alte sărbători ale Sfinților Îngeri
În calendarul ortodox sunt mai multe zile liturgice închinate cinstirii Sfinților Îngeri, dar sărbătoarea de Sf. Mihail și Gavriil este cea mai importantă.
Alături de ea, îngerii mai sunt pomeniţi, conform calendarului Bisericii Ortodoxe Române la:
- 6 septembrie, când cinstim o minune a Sfântului Arhanghel Mihail la Colose;
- la 26 martie, a doua zi după Buna Vestire, când cinstim pe Sfântul Arhanghel Gavriil (primul sobor închinat lui),
- la 13 iulie facem pomenire de al doilea sobor al Sfântului Arhanghel Gavriil.
La acestea se adaugă ziua de luni a fiecărei săptămâni ce este dedicată cinstirii Sfinţilor Îngeri. Îngerii sunt pomeniți de asemenea la fiecare Sfântă Liturghie, atât la rânduiala Proscomidiei, cât și în cadrul slujbei propriu-zise, unde avem mai multe rugăciuni adresate, prin care este cerut ajutorul lor.
Sf. Mihail și Gavriil 2023: ce semnificație au cei doi arhangheli
Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt numiți și „Mai-mari voievozi ai oştilor cereşti”.
Pe ei îi rugăm „să ne acopere pe noi cu acoperământul aripilor slavei lor celei netrupeşti” şi să ne păzească izbăvindu-ne din nevoi, „ca nişte mai-mari peste cetele puterilor celor de sus”.
Sfântul Nicodim Aghioritul explică şi lucrarea lor arătând că: „Arhanghelul Mihail se arată a fi un Înger fără de seamă al dreptăţii Dumnezeieşti, pentru că pe acesta îl vedem rânduit slujitor în a-i mustra şi a-i cuminţi pe cei răi, păzindu-i şi
apărându-i pe cei buni”, iar „Arhanghelul Gavriil se arată a fi Îngerul cel fără de seamăn al bunătăţii şi milostivirii lui Dumnezeu, pentru că pe acesta îl vedem rânduit ca slujitor când are de făcut cuiva vreo milostivire excepţională, după cum lucrul acesta este vădit şi din multe altele, şi anume din bunele vestiri pe care le-a adus el lumii, cele despre marea milostivire a venirii lui Hristos”