Close sidebar
Close sidebar

Pe ce dată se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului în 2023? Tradiții și obiceiuri

Pe ce dată se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului în 2023? Maica Domnului se bucură de o cinstire deosebită în teologia Bisericii Ortodoxe şi de o preţuire aleasă în evlavia credincioşilor ortodocși și nu numai. Principalul motiv este acela că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu (Theotokos), l-a adus în lume, născându-l pe Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos.

Sorin Negru,

Pe ce dată se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului în 2023? Tradiții și obiceiuri


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Acoperământul Maicii Domnului 2023. Sfârşitul şi începutul anului bisericesc sunt marcate de prăznuirea unor importante sărbători ale Maicii Domnului, acest fapt subliniind tocmai cinstirea deosebită de care aceasta se bucură în Biserica Ortodoxă.

Citește și: Pe ce dată pică Sf. Mihail și Gavriil în 2023? Biserica Ortodoxă serbează acum tot soborul Sfinţilor Îngeri

Anul bisericesc începe cu Nașterea Maicii Domnului, pe 8 septembrie, și se termină cu Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august.  

Când se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului în 2023? Vezi răspunsul mai jos.

Acoperământul Maicii Domnului 2023. Ce semnificație are sărbătoarea

Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului (în slavo-rusă Pocrovul) aminteşte despre o minune întâmplată în biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înţeleptul (886-911).

Fecioara Maria s-a arătat în ziua aceea în toată slava ei cerească Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos ca ocrotitoare şi mijlocitoare a creştinilor. 

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește și: Ce biserici din România au izvoare cu apă tămăduitoare

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea prăznuită pe 1 octombrie de Biserica Ortodoxă în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii Domnului din Constantinopol.

Cum s-a produs minunea de Acoperământul Maicii Domnului

„Într-o noapte, pe când doxologia se încheia la Vlaherne, Sfântul Andrei a fost răpit în extaz în mijlocul mulţimii: «A văzut limpede, cu ochii săi, o Doamnă foarte înaltă, înaintând prin uşile împărăteşti, înconjurată de un cortegiu armonios. La dreapta şi la stânga, preacinstitul Ioan Botezătorul Înaintemergătorul şi Ioan Evanghelistul o sprijineau cu mâinile lor; un alai de sfinţi, înveşmântaţi în alb, o însoţeau … Când cortegiul a ajuns la amvon, Andrei s-a îndreptat către ucenicul său Epifanie, întrebându-l: 'O vezi pe Stăpâna şi Doamna universului?'. Acesta i-a răspuns: 'O văd, părintele meu duhovnicesc'. Şi în faţa ochilor lor, stând îndelung în genunchi, Doamna s-a rugat, lăsând lacrimile să-i curgă pe dumnezeiescul şi preacuratul său chip. Terminând rugăciunea, s-a apropiat de Altar, reîncepând să se roage pentru poporul care o înconjura. Atunci, desfăcând strălucitorul său Acoperământ şi desfăşurându-l cu o impunătoare măreţie, l-a ţinut întins cu mâinile sale neprihănite şi a acoperit cu el întreg poporul care se afla dedesubt. Şi un răstimp destul de îndelungat, aceşti minunaţi vizionari l-au contemplat, desfăşurat deasupra mulţimii şi răspândind în jur o slavă dumnezeiască” (Acta Sanctorum), citat de Ziarul Lumina .  

Pe ce dată se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului în 2023

Vălul Maicii Domnului, păstrat „Biserica Sfintei Racle”

Biserica Vlaherne din Constantinopol, este cunoscut faptul că în această biserică erau cinstite renumitele icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, tot aici păstrându-se şi Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului, care atrăgea pelerinii şi mulţimile de credincioşi din întreaga lume creştină.

Acest văl (omoforion, maforion) era o lungă bucată de ţesătură care acoperea capul şi trupul femeilor până la genunchi, acesta fiind în Orient veşmântul fecioarelor consacrate, aşa cum desigur a purtat şi Maica Domnului.

Acoperământul Maicii Domnului se păstra în această biserică a Vlahernelor într-o raclă transparentă, locaşul numindu-se tocmai de aceea şi „Biserica Sfintei Racle”, fiind adus aici din Palestina de către doi evlavioşi patricieni în timpul împăratului Leon I (457-474).

Tradiția Acoperământului Maicii Domnului

La greci, sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului a fost dintru începuturi şi este în continuare prăznuită în mod deosebit, mai ales de către monahii din Sfântul Munte Athos.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Prin secolul al XII-lea, sărbătoarea aceasta a fost introdusă şi la ruşi, iar prin influenţa acestora a trecut şi la români, prăznuindu-se la început mai mult în mănăstiri, în zilele noastre, cinstirea ei extinzându-se tot mai mult şi în evlavia preoţilor şi a credincioşilor de la parohii, care încep să o prăznuiască prin slujbe şi rânduieli închinate ei.

Exprimându-ne în cuvinte desprinse din textul slujbelor Bisericii, să-i strigăm în glas de rugăciune Maicii lui Dumnezeu: „Toată nădejdea noastră spre tine o punem, Maica lui Dumnezeu; Păzeşte-ne pe noi, sub sfânt Acoperământul tău!”.

Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roșie în ziua de 1 octombrie 2023

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI