Pe ce dată se sărbătorește Sfânta Muceniţă Filofteia în 2022? Tradiții și obiceiuri
Pe ce dată se sărbătorește Sfânta Muceniţă Filofteia în 2022? Iată pe ce dată este cinstită în Biserica Ortodoxă Sfânta Muceniță Filoftea și care sunt tradițiile și obiceiurile acestei zile!
Pe ce dată se sărbătorește Sfânta Muceniţă Filofteia în 2022?: Cine a fost Sfânta Muceniță Filofteia?
Sfânta Muceniță Filofteia este cinstită în Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 7 decembrie.
Sfânta Muceniță Filofteia a viețuit în sec. al XIII-lea, în sudul Dunării, însă încă nu se ştie cu exactitate dacă era din neam de români sau de bulgari. Numele ei în limba greacă înseamnă „iubitoare de Dumnezeu”. Pentru că a dovedit milă faţă de oamenii sărmani, a fost omorâtă de tatăl sau, la vârsta de numai 12 ani.
Chiar dacă moaştele sale se află la Curtea de Argeş de la sfârşitul sec. al XIV-lea, abia în anul 1950, Sinodul BOR a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia.
În tradiţia populară, SfântaFilofteia este considerată o soră îndepărtată a Sfântului Ilie. De aceea, Muceniţa a fost învrednicită cu harul de a alunga seceta, fiind numită şi "aducătoarea de ploi". În
scrierile religioase s-au consemnat mai multe procesiuni cu moaştele Sfintei pe timp de secetă, iar tradiţia spune că prin mijlocirea ei în faţa lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate în anul respectiv.
Tradiții și obiceiuri pe 7 decembrie 2022: Sfânta Muceniță Filofteia
Sărbătoarea Sfintei Mucenițe Filofteia îi ține departe pe creștini de boli și necazuri dacă este respectată așa cum trebuie. Bătrânii cred din cele mai vechi timpuri că viile sunt protejate de mană, dacă respectă ziua de 7 decembrie ca fiind nelucrătoare.
Fetele care se roagă la Sfânta Muceniță Filofteia vor fi ajutate să se mărite, iar în popor femeile căsătorite care nu puteau avea copii se rugau la această sfântă pentru a le ajuta să rămână însărcinate.
Această mare sărbătoare din calendarul creștin-ortodox mai era respectată și pentru a îndepărta bolile. Potrivit tradiției, cei care lucrează în ziua sărbătorii Sfintei Mucenițe Filofteia riscă să se taie sau să se lovească/ accidenteze la picior.
Cunoscută drept „aducătoarea de ploi”, procesiunile cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia pe timp de secetă au adus ploi și recolte bune.
Deoarece că a dovedit milă faţă de toți oamenii sărmani pe care îi întâlnea în calea sa, a fost omorâtă de tatăl sau, la vârsta de numai 12 ani. Chiar dacă moaştele sale se află la Curtea de Argeş de la sfârşitul sec.
al XIV-lea, abia în anul 1950, Sinodul BOR a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia.
În anul 1791, Mitropolitul Cosma a aruncat blestem de moarte asupra oricui va încerca să împartă trupul Sfântuliței. Și a hotărât ca numai mâna dreaptă a Sfintei Filofteia să fie lăsată la vedere, pentru a fi atinsă de credincioși. Blestemul arhieresc al mitropolitului Cosma Popescu al Ungrovlahiei (1787-1792): „Cosma, Milostiv Bogin – cu mila lui Dumnezeu Arhiepiscop Mitropoliei Ungrovlahiei, fiindcă ne înștiințăm smerenia Noastră că din Sfintele Moaște ale Sfintei Mucenițe Filoteii, ce se află în Biserica Domnească din orașul Argeșu, s-ar fi risipindu în mici părticele, iată dar, poruncim cuvioșiei tale, Arhimandrite chir Partenie, igumen Argeșului, să le pecetluiești într-un săculețu de bogasin nou, lăsându-i afară numai mâna cea dreaptă pentru sărutarea norodului. Și așa pecetluite să le așezi în sicriu. Și să știe fieșcare să se ferească a nu cuteza să ciupească, cât de puțin din sfintele moaște, că am pus blestem asupra cui a cuteza a se atinge să ia. Într-aceasta și chip să urmezi! Și să fii blagoslovit! 1791, mai 10.”
În ziua de 7 decembrie, nu se folosesc în gospodărie obiecte ascuţite: cuţite, furculiţe sau topoare, iar pâinea consumată la masă se rupe cu mâna.