Când sunt Floriile în 2021? Pe ce dată se sărbătoresc Floriile, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim
A venit primăvara și ne apropiem cu pași repezi de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Până atunci însă, vom celebra Floriile, numită și sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Pe ce dată va pica anul acesta?!
În primăvara anului 2021 românii sărbătoresc un mare eveniment creștin și anume „Învierea Mântuitorului Iisus Hristos”, înainte de asta vor prăznui și Duminica Floriilor. Când sunt Floriile în 2021?!
Anual, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile cu o săptămână înainte de Paște. Dacă Paștele ortodox va avea loc duminică, pe 2 mai 2021, Floriile vor fi sărbătorite pe 25 aprilie 2021.
Catolicii sărbătoresc Învierea Domnului cu aproape o lună mai devreme, adică pe 4 aprilie. Aşadar, Duminica Floriilor se va sărbători cu o săptămână înainte de Duminica Paştelui, adică pe 28 martie 2021 pentru catolici și pe data de 25 aprilie 2021 pentru ortodocşi.
Duminica Floriilor este sărbătoarea creștină care nu are o dată exactă în calendarul ortodox. Floriile sunt celebrate mereu în ultima duminică dinaintea Paștelui.
În ziua de Florii sărbătorim un eveniment menționat de către toate cele patru evanghelii. Pe 25 aprilie 2021 prăznuim intrarea lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor.
Floriile mai poartă denumirile de Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului. Anul acesta vor avea loc pe 25 aprilie 2021.
Sărbătoarea marchează şi începutul Săptămânii Patimilor, care se sfârșește odată cu sărbătoarea Învierii Domnului.
Intrarea Domnului în Ierusalim a fost făcută pe un asin, întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic de mii de oameni şi aclamat ca un adevărat împărat prin cuvintele: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”. Este una dintre cele mai importante sărbători din an, reprezentând singura dată când Mântuitorul a acceptat să fie aclamat ca împărat.
Din seara de Florii în toate bisericile din România au loc slujbe numite denii. Slujbele au rolul de a ne aminti tuturor momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim până la Învierea Sa.
În această duminică de Florii, biserica ortodoxă dă dezlegare la pește, a doua oară, în postul Paștelui, după Buna Vestire.
În ziua de Florii, fetele sunt „ursite”. Cele nemăritate vor afla, prin diferite metode, dacă se vor mărita sau nu în acel an.
Tot de Florii, mărțișorul pe care l-ai purtat în luna martie îl vei lega de ramurile unui pom înflorit sau ale unui măceș. În această zi, zestrea se scoate din casă pentru aerisire.