Acest lucru înseamnă că elevii care amenință sau lovesc profesorii vor fi aspru pedepsiți. Sancțiunea pentru agresarea personalului didactic în timp ce își desfășoară activitatea școlară se majorează cu o treime faţă de cuantumul celei care se aplică în astfel de cazuri.
Pedepse severe pentru ultraj
„Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică de predare, de conducere sau de îndrumare şi control, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru
acea infracţiune ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”, prevede proiectul.
Aceeaşi pedeapsă este aplicată şi pentru „săvârşirea unei infracţiuni împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică de predare, de conducere sau de îndrumare şi control ori asupra bunurilor acesteia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu”.
Citeste si: Un ieșean s-a îndrăgostit nebunește de un bichon. L-a bătut pe stăpân și i-a furat câinele
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: Medicul care a trimis acasă bebelușul care a murit de pneumonie reacționează: ”Copilul respira bine, avea un tonus bun”
Citeste si: Constanţa: Un copil de cinci ani a ajuns la spital, după ce un dulap de la grădiniţă a căzut peste el În prezent, amenințarea unui profesor era pedepsită cu închisoare de până la un an. Legea face ca pedeapsa maximă să ajungă la închisoare pentru un an și patru luni.
În cazul lovirilor, pedeapsa poate ajunge la până doi ani și jumătate de închisoare.
Inițiatorul acestui proiect spune că a propus înăsprirea legii în astfel de cazuri deoarece profesorii nu au o protecție juridică în acest sens
„Obiceiul de a vedea şcoala ca o instituţie în care predomină drepturile unor elevi faţă de profesorii lor sau faţă de restul elevilor, din cauza concepţiei greşite că şcolile sunt centre de asistenţă, în multe cazuri, profesorii nu sunt protejaţi în cazul luării unei decizii pedagogice faţă de un elev sau al aplicării unei sancţiuni disciplinare.
Nu se poate asigura prevalenţa dreptului la educaţie a majorităţii elevilor în raport cu cei care au un comportament perturbator”, apare specificat în expunerea de motive.