Florii 2023. Sâmbătă, 8 aprilie 2023, în ajunul marii sărbători a Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile), Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor vor organiza, în București, Pelerinajul de Florii.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Florii. Cum se sărbătorește ziua în care Iisus a intrat în Ierusalim

La pelerinajul de Florii 2023, vor participa ierarhi, preoți, monahi, monahii și credincioși mireni din Capitală și din județul Ilfov.

Pelerinajul de Florii 2023- unde are loc sfințirea ramurilor de salcie

Evenimentul religios-misionar de Florii 2023 cuprinde un moment important pentru toți credincioșii: sfințirea ramurilor  de salcie.

Ramurile de salcie sfințite la ora 16.00 la Mănăstirea  Radu Vodă vor fi oferite credincioșilor prezenți, se spune într-un comunicat al Patriarhiei.

Pelerinajul începe de la Mănăstirea  Radu Vodă  (ora 16:15) și se va desfășura pe următorul traseu:

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: A murit „cel mai monstruos culturist din lume”. Sportivul mânca de 7 ori pe zi, peste 16.000 de calorii- antena3.ro

Bulevardul Mărășești, bulevardul Dimitrie Cantemir, strada Bibescu Vodă, strada Șerban Vodă (cu oprire la Catedrala Mitropolitană  Sfântul Spiridon -Nou), strada Principatele Unite, strada Ienăchiță Văcărescu, strada Sfânta Ecaterina (cu oprire la Biserica  Sfânta Ecaterina), strada Bibescu Vodă, Colina Bucuriei, și se va încheia la Catedrala Patriarhală (în jurul orei 17:45), unde pelerinii vor fi întâmpinați de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Ramurile de salcie, sfințite încă de sâmbătă în Capitală

[Sursa foto: Doxologia.ro]

Ramurile de salcie protejează casa

Potrivit legendei, salcia ar fi fost folosită drept punte peste un râu pentru a o ajuta pe Maica Domnului să-și continue drumul, iar drept mulțumire, Fecioara Maria a sfințit salcia.

Astfel, în zilele noastre, creștinii adună crenguțe de salcie pe care le duc la biserică pentru a fi sfințite de preoți, apoi le așază la icoane sau deasupra ușii de la intrare pentru a-i păzi pe toți cei din casă de boli și ghinioane.

Citește și: Obiceiuri de Florii 2023. Ce nu ai voie să faci Duminică? Este mare păcat!

De Florii, se oficiază o liturghie specială, diferită de restul duminicilor. Este indicat să vă împărtășiți în această zi. La sfârșitul slujbei, preoții împart crenguțe de salcie sfințită, pe care este bine să le luați acasă și să le așezați la icoane, deoarece se spune că au putere tămăduitoare.

Alţii le așază la uşa de la intrare, să le protejeze locuinţa. Totodată, există obiceiul ca părinţii să-i lovească pe copii cu nuieluşe de salcie când vin de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.

Citeste si: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”- kfetele.ro

Citeste si: Calendar creștin ortodox 14 SEPTEMBRIE 2024. Creștinii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci. Ce este inerzis să faci cu desăvârșire în această zi- radioimpuls.ro

Citeste si:- antena3.ro

În unele zone, sunt puse sub pernă de către fetele mari înainte de culcare, existând credinţa că astfel vor deveni mai frumoase şi se vor mărita în acel an.

Având în vedere că aceste ramuri poartă binecuvântarea lui Dumnezeu în urma rugăciunii preotului, cel mai potrivit ar fi ca, după ce se usucă, ele  să nu fie aruncate la gunoi, ci  arse  sau  îngropate în pământ, pentru a se „întoarce” din nou în natură. 

Care este programul pelerinajului de Florii

Momentele principale ale pelerinajului vor fi următoarele:

  • Ora 16:00- la Mănăstirea  Radu Vodă  va avea loc  sfințirea ramurilor  de salcie, care vor fi apoi oferite credincioșilor prezenți;
  • Ora 16:15- plecare în procesiune de la Mănăstirea  Radu Vodă  spre  Catedrala Patriarhală.

Pelerinajul va cuprinde trei opriri, astfel:

  • Ora 16:45- la Catedrala Mitropolitană  Sfântul Spiridon -Nou, procesiunea va fi întâmpinată de preoții și credincioșii de la această biserică;
  • Ora 17:15- la Biserica  Sfânta Ecaterina, procesiunea va fi întâmpinată de preoții profesori și studenții de la Facultatea de Teologie  Justinian Patriarhul  din București;
  • Ora 17:45- sosire la  Catedrala Patriarhală, unde pelerinii vor fi întâmpinați de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va sfinți icoana praznicului  Intrării Domnului în Ierusalim,  va rosti rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor și va adresa un cuvânt de învățătură.

Restricții rutiere în Capitală de Florii 2023

Deplasarea participanților se va face pe partea carosabilă, motiv pentru care traficul rutier se va restricționa pe traseul procesiunii:

  • Radu Vodă (închidere totală de la Bd. Mărășești);
  • Mărășești (închidere totală între Bd. Dimitrie Cantemir și Pod Mărășești);
  • Dimitrie Cantemir (închidere totală între Bd. Mărășești și Str. Bibescu Vodă, pe sensul de mers către Pasajul Unirii);
  • Bibescu Vodă, Calea Șerban Vodă, Str. Principatele Unite, Str. Ienăchiță Văcărescu, Str. Sf. Ecaterina (închidere totală).

Rute ocolitoare: Splaiul Unirii – Bd. Mircea Vodă – Bd. Unirii.

Indicațiile Brigăzii Rutiere

  • Brigada Rutieră a Capitalei solicită șoferilor să nu oprească ori să staționeze decât în locurile special amenajate;
  • Respectarea semnalelor, indicațiilor și dispozițiilor polițiștilor rutieri;
  • Păstrarea calmului și să nu claxoneze abuziv în cazul în care se află în zone aglomerate;
  • Evitarea circulației, pe cât posibil, în perimetrul adiacent locului de desfășurare a evenimentului;
  • Reducerea vitezei atunci când trec pe lângă grupurile de credincioși și să evite pe timpul deplasării, manifestările de natură a pune în pericol siguranța lor, dar și a celorlalți participanți la trafic.
  • Pietonilor le este recomandat să circule doar pe trotuare, traversarea străzii să o realizeze doar prin locurile special amenajate şi la culoarea verde a semaforului electric, după ce s-au asigurat temeinic, iar conducătorii de vehicule le-au înţeles intenţia de a traversa.

Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si