Pelerinaj Sfânta Parascheva 2022. Potrivit tradiției, de Sfânta Parascheva credincioșii nu trebuie să muncească sau să facă treburi în gospodărie. Se spune că încălcarea acestor tradiții creștine pot aduce boli de ochi și dureri de cap. 

​Racla cu Moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva va sta timp de o săptămână în baldachinul pe care Catedrala Mitropolitană din Iași l-a amenajat. Racla va fi scoasă sâmbătă, pe 8 octombrie în cadrul unei procesiuni, scrie HotNews.ro

Pelerinaj Sfânta Parascheva 2022

Pelerinaj Sfânta Parascheva 2022: Anunț important

Pelerinaj la Sfânta Parascheva 2022: Anunț important pentru creștini

Reprezentanții Mitropoliei din Iași au anunțat că în acest an racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scoasă din catedrală cu aproximativ o săptămână mai devreme. Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva are loc în fiecare an pe data de 14 octombrie.

„Pe 8 octombrie începând cu ora 6.00 va începe procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, soborul de slujitori ai Catedralei Mitropolitane urmând a aşeza racla Sfintei spre închinare în baldachinul amenajat în curtea Catedralei”, au spus sâmbătă reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, citați de HotNews.ro

Citeste si: Sfântul Dumitru 2022: Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă

Zeci de mii de pelerini din întreaga țară sunt așteptați să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. În anii precedenți, înainte de pandemie, oamenii așteptau la coadă chiar și 12 ore pentru a ajunge la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Pe 14 octombrie slujba va fi oficiată pe un podium care va fi situat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. 

Pelerinaj Sfânta Parascheva 2022

Pelerinaj Sfânta Parascheva 2022: Anunț important

Tradiții și obiceiuri de Sf. Parascheva

Nu trebuie să mai faci treburi în gospodărie;

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Tradiția populară le interzice femeilor cusutul, mâncarea sau orice alte treburi în gospodărie; se spune că dacă nu ții cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap și de ochi.

Se spune că printre bucatele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie poamene cu cruce, nucile, castraveți și pepene roșu- spune o veche superstiție.

 

Și femeile însărcinate au anumite reguli de Sfânta Parascheva, acestea trebuie să împartă mâncarea cu copiii săraci.

În popor se spune că dacă ești însărcinată și urmează să fii mămica, este recomandat să împarți din bucățile tale cu copiii sărmani. Atfel, Sfânta Parascheva te va ocroti pruncul la naștere, iar aducerea pe lume a bebelușului va fi ușoară și fără dureri.

Cei care vin să se închine la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași trebuie să poarte o broderie specială;

Citeste si: Calendar ortodox 4 octombrie 2022: Ce sărbătoare este marți?

În aceeași zi, de Sfânta Parascheva se fac previziuni și despre vreme.

De Sfânta Parascheva se fac previziuni despre vreme, ținând cont și de somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în ziua de 14 octombrie, ciobanii spun că iarnă va fi una grea, lungă și friguroasă.

Dacă ele dorm risipite, iarna va fi blândă. 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Preoții spun că moaștele Sfintei sunt îmbrăcate după unele ritualuri bisericești, la care au voie să participe doar preoți ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Foarte puțini creștini știu că aceasta poartă și un blestem, care datează încă din anul 1641.

O altă superstiție străveche spune că, printre bucățele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie poamene cu cruce, nucile, castraveți și pepene roșu.

Sub veșmintele în care Sfânta Parascheva este îmbrăcată în fiecare an, moaștele acesteia mai poartă o ținută care nu se da jos niciodată. Ținuta are și un sigiliu pe care este scris blestemul domnitorului Vasile Lupu dar și al Mitropolitului Varlaam: “blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.”

Pelerinaj Sfânta Parascheva 2022

Pelerinaj Sfânta Parascheva 2022: Anunț important

Sfânta Parascheva 2022: rugăciune făcătoare de minuni

„Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim.

Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.”.

Citeste si: VIDEO: Pelerinaj de lux la Sfânta Parascheva. Cât trebuie să plătească oamenii pentru o noapte de cazare?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si