Peltea de gutui: Cea mai delicioasă reţetă pentru iarnă
Peltea de gutui. Pelteaua de gutui sau jeleul natural de gutui este o rețetă pe care o poți prepara ușor și repede, exact la fel cum o făceau bunicile noastre.
Peltea de gutui. Pelteaua de gutui se poate prepara foarte ușor acasă. Pelteaua se face din cotoare și coji, din ceea ce rămâne de la prepararea dulcețurilor și a marmeladelor.
Este un preparat ideal, plin de parfum, pentru serile răcoroase de iarnă. Iată rețeta de peltea pas cu pas!
Citeste si: Rețetă de dulceața de gutui cu nucă. O poți pune la cămară, pentru iarnă
Pelteaua de gutui se prepară foarte ușor spre deosebire de celelalte rețete de iarnă. Jeleul de gutui sau pelteaua, așa cum se numește în popor, este gata atunci când siropul se leagă, iar fructele devin lucioase și se ridică la suprafață.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Cele mai sănătoase fructe de toamnă
Primul pas: se spală gutuile, se șterg cu o cârpă de puf și se taie bucățele mici. Este foarte important ca fructele să nu fie curățate de coajă și nici să nu li se scoată mijlocul care conține o cantitate mare de gelatină.
Apoi, gutuile tăiate se pun într-o cratiță cu apă peste care se adaugă și merele roșii, tăiate în sferturi.
Se lasă la fiert la foc mic, timp de 60 de minute, până când gutuile se înmoaie.Se ia compoziția de pe aragaz și se lasă să se limpezească timp de 30 de minute. Apoi zeama se strecoară printr-un tifon des.
La un litru din zeama obținută se pune zeama de lămâie și kilogramul de zahăr. Se amestecă până când se topește, apoi se fierbe la foc mare, luând spuma atunci când este necesar.
Pelteaua se ia de pe foc atunci când este legată și se toarnă fierbinte în borcane.
Citeste si: Rețetă de gutui la cuptor. Îți vei încânta musafirii cu acest preparat delicios