Close sidebar
Close sidebar

Pensii 2023: Ce majorări anunţă Guvernul?

Pensii 2023. Legea pensiilor urmează să fie modificată. În anul 2023 urmează o majorare a pensiilor. În spațiul public s-au aruncat diferite cifre, însă momentan nu este cert ce procent vor avea pensiile.

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pensii 2023.  Ministrul Finanțelor a declarat faptul că această majorare de pensii va fi aplicată de anul viitor pentru a compensa din pierderea puterii de cumpărare din ultima perioadă.

„Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma "votului" în care economia funcţionează în acest an. Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată", a declarat Adrian Câciu.

Ministrul Finanțelor a vrut să-i liniștească și mai mult pe cei cu venituri mici. Acesta a declarat clar că pensiile până în 2000 de lei nu vor fi impozitate.

Pensionarii au primit anul acesta o majorare de 10% a punctului de pensie, de la 1.442 lei la 1.586 lei, în timp ce pensia minimă a crescut cu 25%.

Cum poți afla când ieși la pensie

Autoritățile au transmis faptul că este foarte ușor să aflii când ieși la pensie. Tot ce trebuie să faci este să intri pe portalul Casei Naționale de Pensii Publice.

„Este foarte simplu. Este exact pe prima pagină de pornire. Mergeți la rubrica 'Când mă pot pensiona' și, într-adevăr, dacă băgați niște date minime, și anume luna și anul nașterii, conform prevederilor legale în vigoare, acest algoritm pe care noi l-am implementat în portal vă dă automat vârsta și anul pensionării”, a explicat ministrul Finanțelor. 

Citeste si: Ei sunt românii care vor ieși la pensie cu doi ani mai devreme. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial

Citeste si: Octavian este tânărul de 22 de ani decedat în accidentul din Argeș: "O inimă bună a încetat să mai bată!"- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

În România sunt peste 5 milioane de pensionari.

Numărul beneficiarilor de pensii mai mari de 3.000 de lei se apropie de 500.000 de persoane, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice.

Potrivit INS, luna mai indică faptul că 1,3 milioane de bătrâni au venituri care nu depășesc pragul de 1.000 de lei. În acest sens, majorarea a pensiilor în 2003 este mai mult decât bine-venită.

Legea pensiilor speciale

România are în acest moment 9.680 de persoane care încasează pensii de serviciu. Aproape jumătate dintre beneficiarii pensiilor speciale sunt magistrați, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice.

Acestor pensii de serviciu li se adaugă și cele ale militarilor, polițiștilor, angajaților din serviciile secrete. Aceste categorii sunt plătite din fondurile caselor de pensii ale ministerelor apărării și de interne.

În cazul beneficiarilor Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, respectiv 20.159 de lei.

Se vorbește clar despre o impozitare mai mare a acestor pensii speciale. Președinte social-democraților, Marcel Ciolacu, a oferit o poziție clară pe tema acestui subiect.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Tradiția pe care Lora a refuzat să o respecte la nuntă: ”Este un obicei barbar”- radioimpuls.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

"Pensiile speciale vor fi taxate cu un impozit foarte mare pentru că nu este normal ca acestea să fie mai mari decât veniturile obținute în timpul activității", a precizat liderul PSD.

Citeste si: Premierul Nicolae Ciucă, veste bună pentru pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile mai mici de 3.000 de lei

 

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI