VIDEO - Pensii 2024: Cu cât va crește punctul de pensie începând cu anul viitor? Vești bune pentru români!
Pensii 2024: Cu cât va crește punctul de pensie începând cu anul viitor? Toată lumea este nerăbdătoare să afle care sunt măsurile din pachetul de măsuri fiscale și bugetare pe care Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului, iar una dintre marile necunoscute este aceasta: cu cât vor crește pensiile de la 1 ianuarie 2024.
Author: Sorin Negru luni 11 septembrie 2023 , 12:24
Pensii 2024: Cu cât va crește punctul de pensie începând cu anul viitor? Pensionarii speră la o majorare a pensiilor în următoarele luni, precum și la eliminarea inegalităților din sistem prin formula noii legi a pensiilor, promisă de coaliția de guvernare PSD-PNL.
Pensii 2024. Pensiile se vor mări de la întâi ianuarie, dar nimeni nu știe cu exactitate cu ce procent. Totul depinde de banii disponibili la buget, în scenariile agreate de Guvern cu partenerii europeni.
UPDATE. Pensiile ar putea crește cu 14 procente de la 1 ianuarie 2024. Anunțul a fost făcut marți de ministrul Finanțelor
Unul dintre scenariile avute în vedere este ca pensiile să fie majorate cu rata inflației, deci o creștere de aprox. 10 procente. Un alt scenariu prevede majorarea cu procentaje mai mari ale pensiilor mici, aflate la limita subzistenței.
Pensii 2024. Veste bună pentru pensionarii din România
Pensii 2024. Pensionarii au primit o veste bună după întorcerea premierului Marcel Ciolacu de la Bruxelles.
Comisia Europeană a aprobat ca majorarea pensiilor să fie posibilă fără a mai fi necesară încadrarea în procentul de 9,4% din PIB pentru cheltuieli.
Pensii 2024. Este o schimbare semnificativă în politica de pensii a statului român, Guvernul fiind îngrădit până acum să opereze majorări care depășeau un anumit plafon.
Pensii 2024: Cu cât va crește punctul de pensie de la 1 ianuarie?
Pensii 2024 Legea pensiilor, la fel ca și legea salarizării, se află printre prioritățile sesiunii parlamentare care a început la 1 septembrie, fiind un proiect necesar pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR pentru ca România să primească banii europeni.
Pe masa Coaliției se află noua lege a pensiilor în care acestea ar putea fi calculate diferit, astfel încât să fie eliminate inechitățile dintre pensiile foarte mari și cele la limita subzistenței.
Comisia Europeană a solicitat ca noua lege a pensiilor să fie redactată mai devreme decât se preconiza inițial. Termenul agreat pentru redactarea documentului-cheie este luna noiembrie, astfel încât să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Un alt scenariu de lucru este indexarea pensiilor cu rata inflației, ceea ce înseamnă că la pensia minimă se mai adaugă o creștere de aproximativ o 150 de lei.
De exemplu, la o pensie de 1125 de lei, care ar putea crește cu 15 la sută, venitul ar ajunge la 1282 de lei din ianuarie anul viitor.
Pensii 2024- Când va fi gata noua lege a pensiilor
Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, a afirmat recent că este nevoie de o nouă a lege a pensiilor pentru ca toate inechitățile din vechea lege să fie eliminate.
"Considerăm că este nevoie de o nouă lege a pensiilor şi a devenit o prioritate legislativă pentru grupurile reunite ale PSD şi pentru Ministerul Muncii din acest moment. Mi-aş dori o nouă lege a pensiilor care să intre în vigoare cu data de 1 ianuarie.
Şi cei de la Comisie (Comisia Europeană- n.r.) şi noi ştim că sunt foarte multe inechităţi în vechea lege a pensiilor. În continuare avem pensii de 1.500 de lei, dar şi pensii de 30-40.000 de lei. Trebuie să intervenim, avem această obligaţie ca şi stat, ca să închidem cât mai mult din acest decalaj major", a declarat premierul Ciolacu.
Premierul a menţionat că s-a discutat despre pachetul care va fi cuprins într-o singură lege- legea de asumare a răspunderii în Parlament atât pe combaterea evaziunii, cât şi referitor la reformele din administraţia locală şi măsurile de încadrare într-un deficit mai mic decât anul trecut şi cu o perspectivă de a închide anul 2025 cu un deficit de 3%.
Premierul Marcel Ciolacu anunță majorări de pensii
"Este foarte posibil să venim cu o lege a pensiilor până la sfârşitul anului. În primul rând, solicitarea Comisiei (Europene) este de a închide cât mai mult din inechităţile din interiorul Legii pensiilor. Niciodată Comisia nu ne-a cerut să mărim pensiile celor care au la pensie mai mult decât au avut în activitate", a afirmat recent Ciolacu.
Șeful Guvernului de la București a insistat că "pensiile mici vor creşte cu certitudine".
"Va exista totuşi o abordare diferenţiată, în funcţie de venit. Este normal să se întâmple acest lucru. Nu i se ia nimănui niciun drept. Este normal să ne învăţăm lecţia când s-au tăiat pensiile şi salariile în România, să venim cu altă abordare", a adăugat premierul României.
Pensia media din România este de 1.965 de lei, conform datelor din luna august centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Aproximativ un milion de pensionari încasează lună de lună pensia minimă de 1.125 de lei.